Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: Iránnak nagy árat kell fizetnie a bagdadi nagykövetséget ért támadás miatt

2020. január 1., szerda 11:14

December 31-én, kedden több száz iraki gyászoló megpróbálta megrohamozni az USA bagdadi nagykövetségét azután, hogy amerikai légitámadásokban meghalt 25 síita milicista. Röviddel ezután az amerikai elnök a Twitteren bejelentette, Iránt teszi felelőssé a történtek miatt, majd egy újabb posztban arról írt, hogy komoly árat kell majd fizetniük - írja a BBC.

Ez nem figyelmeztetés, hanem fenyegetés. Boldog új évet!

- zárta sorait az amerikai elnök, aki egyúttal az iraki vezetésnek megköszönte, hogy kérésükre azonnal intézkedtek.

A támadás után Mark Esper védelmi miniszert bejelentette, hogy 750 katonát küldenek a régióba a már ott állomásozó csapatok mellé, vagyis nemcsak a nagykövetség védelmét erősítik meg. "Az Egyesült Államok megvédi a polgárait és az érdekeltségeit, legyenek azok bárhol is a világban" - tweetelte Esper.

Irán visszautasította a vádakat, az amerikai megtorlást szerdán pedig elítélte Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is. "Az iráni kormány, a nemzet és én határozottan elítéljük az Egyesült Államok rosszindulatát" - közölte a Twitter mikroblog portálon Hamenei. 

Mi köze van a bagdadi támadáshoz Iránnak?

Ahogyan írtuk korábban, a híradások alapján kissé zavaros lehet, hogy konkrétan kiket és miért is támadott meg az USA légiereje vasárnap. Az alapvetően libanoni bázisú Hezbollah terrorszervezet ugyanis a 2010-es években számos nemzetközi konfliktusban vált érdekeltté. Szíriában 2012-től saját fegyvereseit vetette be, Jemenbe és Irakba pedig kiképzőket küldött az iszlám síita ágához és az iráni hatalmi érdekekhez kötődő milíciák felkészítésére. Irakban az iráni Forradalmi Gárdával együttműködve hozták létre a Kataíb Hezbollah-ot, ami annyit jelent „Isten Pártjának Brigádjai“. A szervezet a 2000-es évek második felében az Irakot megszálló Egyesült Államok elleni terrortámadásokra specializálódott, de 2014 után a bagdadi kormány által irányított reguláris hadsereget is kisegítette az Iszlám Állam elleni háborúban. Így azután az a paradox helyzet állt elő, hogy a Kataíb Hebollah a szunnita dzsihadisták fenyegetése miatt egy oldalra került az Egyesült Államokkal. Azonban a szervezet soha nem került le az USA terror-listájáról, és az iráni befolyás terjedését árgus szemekkel figyelő Izrael is folyamatosan támadja a Hezbollah szíriai támaszpontjait és utánpótlási útvonalait, az utóbbi időkben pedig már Irán iraki érdekeltségeit is.

Folytatódnak a tüntetések

A tüntetők, akik kedden vonultak az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségéhez, az éjszakát a helyszínen felállított sátrakban töltötték. Szemtanúk szerint szerda reggel élelmiszereket, főzőedényeket és matracokat szállítottak a táborba, ami arra enged következtetni, hogy a tüntetők a megmozdulás folytatására készülnek - írja az MTI. 

Magas rangú amerikai katonatisztek megpróbálták távozásra bírni a nagykövetségnél gyülekezőket, de sikertelenül. Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol az iraki vezetőkre, hogy garantálja az amerikai képviselet személyzetének biztonságát.

A következő napokban akár 4 ezer főnyi erősítést is felvonultathatnak a térségben, ahol jelenleg 14 ezer amerikai katona állomásozik. Irakban mintegy 5200 amerikai katona segíti a helyi kormányerőket, kiképzéssel és az Iszlám Állam fegyveresei ellen vívott összecsapásokban.

Rovatok