Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Észak-Macedónia kormányfője

2020. január 3., péntek 12:00

Lemondott Zoran Zaev macedón kormányfő pénteken, hogy az államfő kiírhassa a tavaszi előrehozott választásokat, írja az MTI.

A lemondás után megbízott kormány irányítja a nyugat-balkáni országot az április 12-i választásokig.

Az előrehozott választást a miniszterelnök javasolta még októberben, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. A macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést.

Zaev legfontosabb kampányígérete az Észak-Macedónia euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében az ország megbékélt Görögországgal, sőt nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, így a brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

Az uniós bővítés 2013-ban rekedt meg. Horvátország csatlakozása óta egyetlen államnak sem sikerült gyors tárgyalásokat folytatnia az EU-val. Becslések szerint a következő bővítésre 2025 előtt nem lehet számítani, mivel Brüsszel az Európát érintő migrációs hullám és a brexit körüli gondok miatt a háttérbe szorította a csatlakozási tárgyalásokat. Ráadásul Franciaország mereven elutasította, hogy Észak-Macedóniával és Albániával elinduljanak a tárgyalások.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem álltak meg, így a jövő évben Észak-Macedónia már teljes jogú NATO-taggá válhat.

Rovatok