Index Vakbarát Hírportál

Több ezren búcsúztatták Szulejmánit

2020. január 4., szombat 10:52

Több ezer gyászoló vett részt iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért felelős szárnyának parancsnoka, Kászim Szulejmáni és az iraki síita milíciák parancsnokának gyászmenetén Bagdadban, miközben azt skandálták, "halált Amerikára", írja a The Times of Israel. 

Szulejmánit, akit Washington már tavaly tavasszal terroristának minősített, pénteken egy amerikai drón bombázta le.

A főképp feketébe öltözött tömeg iraki zászlókat lengetett a magasban, többeknél Szulejmáni fotója is ott volt. A zászlókkal leterített koporsókat teherautókon vitték az embertenger között. 

A gyászszertartást a bagdadi Zöld Zónában tartották, amin részt vett Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnök, Hádi al-Ameri házelnök, Núri al-Máliki volt kormányfő és a síita Irán-barát parlamenti frakciók több vezetője.

A tíz holttestet kísérő tömeg először a bagdadi Kadhim imám szentélyéhez vonult, majd a gyászszertartás után a menet Kerbela és Nedzsef síita szent városokba indult, ahol Muhandiszt és iraki társait eltemetik. Szulejmáni holttestét szombat este viszik át Iránba, ahol a szülővárosában, Kermánban temetik el. Irán háromnapos gyászt hirdetett.

Az utóbbi napokban az Egyesült Államok a bagdadi kormányt megkerülve lényegében háborút indított az Irakban a kormányhadseregtől függetlenül (de azzal több ponton összefonódva) működő, az iszlám síita felekezetéhez erősen kötődő milíciák és azok iráni támogatói ellen.

Az Egyesült Államok és a síita teokratikus rezsim által vezetett Irán konfliktusa már több mint negyven éves múltra tekinthet vissza. Ennek legújabb évadja december végén debütált, amikor az Egyesült Államok – állítólag egy amerikai erők ellen irányuló, Irán által kitervelt támadást megelőzendő – 25 síita milicistát és rengeteg felhalmozott hadianyagot bombázott le Irakban. Ezt követően több száz tiltakozó megpróbált behatolni a bagdadi amerikai nagykövetség erődszerű épületébe, majd pedig egy iraki támaszpont elleni rakétacsapásban életét vesztette egy amerikai alkalmazott (aki nem a hadsereg tagjaként, hanem egy katonai szolgáltatásokkal foglalkozó magáncég alkalmazottjaként volt ott).

A Libanontól Szírián át Irakig számos fronton különleges stratégiai megbízottként tevékenykedő Szulejmáni halála több szempontból óriási csapás Teherán számára, ezért az iráni vezetés a háromnapos gyász elrendelése mellett azonnal bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat. A hadüzenettel felérő akcióra  azonnal a magasba ugrott  a háborúval fenyegető incidensekre hagyományosan érzékenyen reagáló olajár. A piacok aggodalma érthető, ugyanis  Irán nem csak a Perzsa-öböl teherforgalmát tudja megbénítani , de megmutatta, hogy  képes a szaúdi kitermelést is meghekkelni .

Pénteken éjszaka pedig újabb légicsapás érte Irakot, a hírek szerint  a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet három járműből álló minikonvoját támadták meg, amiért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, az Egyesült Államok sem.

(Borítókép: Tömeg Kászim Szulejmáni búcsúztatásán Bagdadban. Fotó: Wissm Al-Okili / Reuters)

Rovatok