Index Vakbarát Hírportál

London sincs oda Trump akciójáért

2020. január 4., szombat 15:29

Rendkívül veszélyes játékba kezdett az Egyesült Államok – kommentálta a korábbi brit külügyminiszter az iráni Kasszem Szulejmáni bagdadi likvidálását. Jeremy Hunt szerint bizonyos, hogy az iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért felelős szárnyának parancsnoka kiiktatására Irán válaszolni fog, de hogy ez azonnali, rövid távú, vagy hosszabb idő alatt megvalósuló lépés lesz, az kérdés.

Azt azonban sajnálatosnak nevezte, hogy az Egyesült Királyság nem értesült előzetesen Washington terveiről – amelyről Donald Trump a szenátust sem értesítette – írta a Guardian.

„Ez sajnálatos, mert az Egyesült Államok egyik legközelebbi szövetségeseként véleményem szerint fontos szempont, hogy egy ilyen kapcsolatban ne történjenek meglepetések” – mondta Hunt, aki némi kibúvót is adott Trumpnak azzal, hogy talán azért nem értesítette előre Londont, mert így megkímélte attól az Egyesül Királyságot, hogy állást kelljen foglalnia az akció szükségességéről.

Ki rántja el előbb a kormányt?

Hunt bizonyos benne, hogy valódi háborút sem Teherán, sem Washington nem akar, ám a veszély épp abban rejlik, hogy a másikat illetően a felek ebben kölcsönösen biztosak, ezért a maguk részéről kockázatosabb lépésre is képesek lehetnek, mint korábban és ezzel végül olyan forgatókönyv valósulhat meg, amelyet valójában egyik fél sem akar.

Hunt szerint azonban önmagában mindenképpen biztonságosabb a világ, ha a globális ügyekben aktívan részt vesz az Egyesült Államok. Ugyanakkor kritizálta is Washingtont: szerinte nem lehetséges ingadozni a világban aktívabb amerikai szerepvállalás és a közel-keleti kivonulási tervek között. A volt brit külügyminiszter ebben a kettősségben látja az alapját a bizonytalan helyzetnek, amelyben az Egyesült Államok nehezebben kiszámíthatóvá vált így a térség több szereplője úgy érezheti, hogy a maga tervei szerint alakíthatja az erőviszonyokat. 

Lényegében ennek a tévedésnek az áldozata Szulejmani is – derült ki Hunt szavaiból.   Hogy Trump is elszámította-e magát a likvidálással, arra a külügyminiszter annyit mondott: ezt az idő dönti el.

Hunt szerint mindenképp hasznosabb egy külpolitikailag a térségben aktívabb Egyesült Államok, egyelőre azonban, Trump harcias retorikája ellenére az amerikai elnök nagyon visszafogott, amikor a haderő bevetéséről van szó.

Rovatok