Index Vakbarát Hírportál

1,4 milliárd dollárt különít el az ausztrál kormány a károk rendezésére

2020. január 6., hétfő 08:59

Közel 300 milliárd forintnak megfelelő összeget, 1,4 milliárd dollárt szán az ausztrál kormány a bozóttüzek okozta károk helyreállítására, ám ha ez nem lenne elég, további összegeket különítenek el, jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydneyben. Az MTI híre szerint a kormányfő elmondta, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerül eloltani. 

A hónapok óta tomboló bozóttüzekben fél Magyarországnyi terület égett le idáig, több mint 20 ember meghalt, 2000 lakóépület megsemmisült, a legfrissebb hírek szerint pedig Új-Dél-Wales államban további két ember eltűnt. Ugyanitt a tűzoltóság elrendelte a múlt héten, hogy az övezet nem állandó lakosainak el kell hagyniuk a területet. 

Noha az előrejelzések szerint eső és hűvösebb időjárás várható, ami segíti majd a tűzoltók munkáját, mégsem valószínű, hogy a legnagyobb kiterjedésű és leghevesebb tüzeket az időjárás megsemmisítené.  Szerte a délkeleti államokban több mint 135 tűzfészket tartanak számon, és mivel az eső mellett hőség is várható, félő, hogy a heves tüzek esetében tovább romlik majd a helyzet. 

Az ausztrál fővárosban, Canberrában hétfőn a levegő minősége rendkívül rossz volt, rosszabb, mint bármelyik nagyvárosban a világon. A helyi katasztrófavédelmi hivatal emiatt felszólította azokat a munkatársait, akik nem vesznek részt az oltásban, hogy maradjanak otthonukban.

Miközben világszerte hírességek fognak össze és adományokkal segítik a katasztrófa sújtotta területen dolgozó tűzoltókat, addig egyre több kritika éri az ausztrál miniszterelnököt és kormányát. Nem véletlenül: Scott Morrison kommunikációs szempontból is rendkívül rosszul kezelte, amikor év végén a katasztrófa sújtotta területek meglátogatása helyett inkább Hawaiira ment családjával. Döntéséért később többé-kevésbé elnézést kért, aztán újabb botrányos nyilatkozatot tett. szerinte nem bizonyítható, hogy a helyzet kialakulásához elsődleges köze volna a klímaváltozásnak, és nem tervezi a szénipar korlátozását sem.

(Borítókép: Kiégett autó az ausztráliai Balmoralban 2019 december 30-án - fotó:  David Gray / Getty Images)

Rovatok