Index Vakbarát Hírportál

A magyar katonák tovább végzik feladataikat Irakban

2020. január 6., hétfő 11:36

A magyar katonák - a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett - továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium a közmédia kérdésére.

A szaktárca mindezt azzal kapcsolatban közölte, hogy egy szombaton nyilvánosságra került hír szerint az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki kiképző műveleteiket az Egyesült Államok és Irán közötti növekvő politikai feszültség miatt. Azután határoztak így, hogy pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte Kászim Szulejmánit, az iráni Köztársasági Gárda elit egysége, az al-Kudsz Brigád a parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét. 

A tárca szerint

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség illetékes szakemberei folyamatosan, kiemelt figyelemmel kísérik és elemzik az Irakban kialakult helyzetet, melynek során elsődleges szempont a magyar katonák biztonságának garantálása.

Mint írták, Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul Irak biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához. A kiképzés felfüggesztésére vonatkozó NATO döntés egy megelőző, a biztonságot növelő intézkedés, amely egyelőre nem jelenti a kiképzés befejezését. A magyar katonák Irakban nem csak a kiképzési támogatási feladatokat látják el, ezért a NATO döntése csak ideiglenesen, részben érinti a magyar kontingens feladatellátását. 

Magyar katonák 2015 óta teljesítenek szolgálatot a kurdok lakta észak-iraki Erbílben. Az Országgyűlés december 10-én hosszabbította meg 2021. december 31-ig a Magyar Honvédség szerepvállalását 200 katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben. A szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens az Irak területén történő partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatok ellátásában vesz részt.

A NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülést hívott össze hétfőre, a közel-keleti feszültség növekedése miatt.

Rovatok