Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélték a 23 éves diáklányt megerőszakoló négy férfit Indiában

2020. január 7., kedd 16:47 | aznap frissítve

Halálra ítéltek négy férfit Indiában, akik két másik társukkal együtt megtámadtak és megerőszakoltak egy 23 éves diáklányt Delhiben 2012-ben. Az orvostanhallgató nő egy barátjával volt moziban a város déli részén, majd innen tartottak hazafele egy kisbusszal, amikor hatan rájuk támadtak.

Mindketten kórházba kerültek, a fiatal nő pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy 13 nappal a támadás után meghalt. A brutális erőszak hatalmas felháborodást keltett Indiában, a diáklány temetésén 500 helyi lakos, ismert híresség, politikus és emberjogi aktivista vett részt.

Hetekig egymást érték ezután a tüntetések Delhiben, a felháborodott tömeg a nők elleni erőszak szigorúbb büntetését és a hat erőszaktevő felakasztását követelték a törvényhozóktól. Olyan súlyos összecsapások voltak az utcai megmozdulásokon, hogy egy rendőr meghalt, és több mint százan megsérültek.

A hat elkövetőt hónapokon belül letartóztatták, és bíróság elé állították. Egyikük nem sokkal az ítélet után öngyilkos lett a börtönben, míg egy másik, fiatalkorú elkövetőt 2015-ben szabadon bocsátottak, miután három évet egy javítóintézetben töltött. 

Akshay Thakur, Vinay Sharma, Pawan Gupta és Mukesh Singh halálos ítéletét évekig elhúzódó tárgyalások végén mondták ki. „Nagyon örülök a bíróság mai ítéletének – nyilatkozta az áldozat édesanyja a BBC-nek. – Több mint hét éve vívjuk ezt a jogi csatát.” 

A lap arról ír, hogy nagyon ritkán van kivégzés Indiában, 2004 óta mindössze négy embert ítéltek halálra. Az elítéltek ügyvédei még nem adták fel, fellebbeznek az ítélet ellen, amely hamarosan a Legfelsőbb Bíróság elé kerül. 

Rovatok