Index Vakbarát Hírportál

A szíriai elnökkel találkozott Putyin Damaszkuszban

2020. január 7., kedd 16:29

Bejelentés nélkül Damaszkuszba ment kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tárgyalt, közölte az orosz elnöki szóvivő Moszkvában az MTI beszámolója szerint. 

Az orosz elnök a Szíriában állomásozó orosz fegyveres erők parancsnoki központjában találkozott Bassár el-Aszaddal, ahol előbb meghallgatták a szíriai hadi jelentéseket, majd a két ország küldöttsége megkezdte a tárgyalásokat. A beszámolók szerint az orosz államfő méltatta a Szíriában elért "hatalmas" előrelépéseket, melyek a szíriai állam működésére és az ország területi integritásának helyreállítására irányulnak. Putyin szerint a damaszkuszi utcákon már jól látható, hogy miként tér vissza a békés élet.

Aszad megköszönte az orosz elnöknek, hogy Damaszkuszba látogatott, és elismerését fejezte ki Oroszországnak és az orosz katonáknak a terrorizmus elleni harcban nyújtott támogatásukért és a békés élet helyreállításában tett erőfeszítéseikért.  A SANA szíriai hírügynökség szerint Putyin az orosz erők díszszemléjén is részt vett a megbeszélés után. 

Nem véletlen az időzítés, január elején Donald Trump parancsára meggyilkolták az iráni kémfőnököt, Kászim Szulejmánit, akinek nagy szerepet tulajdonítanak  abban, hogy Moszkva 2015 szeptemberében a szíriai beavatkozás mellett döntött Bassar Aszad elnök rezsimjének megmentése érdekében.

Az orosz elnök legutóbb 2017 decemberében járt Szíriában.

Rovatok