Index Vakbarát Hírportál

Hamenei: Arcul csaptuk őket

2020. január 8., szerda 10:03 | aznap frissítve

„Éjszaka arcul csaptuk őket" – jelentette ki az iraki amerikai bázisokat ért iráni rakétacsapásokról egy, az iráni tévében is közvetített rendezvényen Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

A tömeg „Halál Amerikára!" skandálásokkal válaszolt. Hamenei azt mondta, hogy az ilyen típusú katonai akció nem elég, „az a fontos, hogy az Egyesült Államok korrupt jelenléte véget érjen" a régióban.

Irán korábban kliensein, és milíciákon keresztül követett el támadásokat amerikai bázisok ellen a Közel-Keleten, éjjel azonban Iránból indult az a 22 ballisztikus rakéta, ami aztán két amerikai bázison csapódott be Irakban.

A támadásban a külföldi katonák közül nem sérült meg senki, időben jött a figyelmeztetés, így az erbili bázison és az el-Aszad légibázison is időben védett helyekre tudtak menni. Voltak olyan hírek, hogy az iraki katonák között volt áldozat és sérültek is, de a Reutersnek iraki katonai források ezt később tagadták.

Irán az elmúlt napokban keményen fenyegetőzve válaszcsapást ígért, miután az Egyesült Államok erői ellen, miután pénteken amerikai dróntámadás végzett Bagdadban az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjével, Kászim Szulejmánival. Hamenei Szulejmániról azt mondta, hogy bátor volt, nem ismert félelmet. A halála pedig jelzi, hogy a forradalom lángja ma is él.

Mohamad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta, hogy az ENSZ alapokmányának 51. cikkelye alapján önvédelmi akciót hajtottak végre az ország katonai vezetőjét és civileket ért támadás ellen. Azonban hangsúlyozta, hogy Teheránnak nem áll szándékában a háború kiterjesztése. „Mindenkinek megmutattuk, hogy mi nem az Egyesült Államok vagyunk, nem akarunk háborút" – mondta.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren  kommentálta  az iráni rakétatámadást, hosszabb közleményt későbbre ígérve. Trump szerint minden a tervek szerint halad. Elismerte, hogy a rakétabecsapódás okozott károkat is, de „messze a miénk a világ legerősebb, legjobban felszerelt hadserege” – így nincs ok az aggodalomra.

(Borítókép: Ali Hamenei. Fotó: Morteza Nikoubazl / Reuters)

Rovatok