Index Vakbarát Hírportál

A pólójába bugyolálva mentette a megégett, síró koalát

2020. január 8., szerda 15:33 | aznap frissítve

Hónapok óta tombolnak bozóttüzek Ausztráliában, az utóbbi hetekben pedig súlyosbodott a helyzet. Eddig több mint 50 ezer négyzetkilométernyi terület égett le, kilenc ember vesztette életét a tüzekben, és több száz ház semmisült meg teljesen. Nem csak az embereket veszélyezteti azonban a tűz.

Az elmúlt héten bejárta a hír a világot, miszerint körülbelül 500 millió állat veszhetett oda az Ausztráliában tomboló bozóttűzben. A hihetetlen adatot a Sydney-i Egyetem egyik biológusa  számolta ki, a felégetett területeken található egyedszám alapján. Arról, hogyan jött ki az 500 millió, itt írtunk bővebben. A bozóttűz által érintett állatok számához azok az egyedek is hozzátartoznak, akik ugyan nem pusztultak el a tűzben, de élőhelyük felégett, táplálék és menedék híján pedig nem sok esélyük van. Sajnos

több veszélyeztetett állatfaj akár ki is halhat a tűz miatt.

Az állatok nyilván próbálnak menekülni, de erre főleg a nagy testű fajoknak (kenguruknak, emuknak), illetve a röpképes madaraknak van több esélyük. Sok ember azonban próbál segíteni nekik és a többi állatnak is ebben a pokoli helyzetben.

Még a kutyák is a koalákat mentik

Az 500 millió állatból közel 8 ezer koala lehet, amely különösen magas szám, ha azt nézzük, hogy azelőtt 28 ezer koala élt Új-Dél-Walesben, amely a fő élőhelyük. Nem meglepő tehát, hogy ezzel egy időben ellepték az internetet a tűzben rekedt állatokról, főleg koalákról és kengurukról készült képek és videók. Ezeknek egy része sajnos a sérült vagy elhullott állatokat mutogatja, de olyan képek is akadnak, amelyek valójában évekkel korábban készültek vagy manipuláltak.

Ezekhez képest üde színfoltnak számítanak azok a posztok, amelyek állatmentésről szólnak.

Nagy kört ment például annak az Instagram-hírességnek a posztja, aki jelenleg önkéntes tűzoltóként tevékenykedik. A 24 éves Sam McGlone testkamerával rögzítette, ahogy az égő erdő mellett felszed a földről egy bébikengurut.

Hasonlóan népszerű volt az a videó, amelyen egy médiában „Nagymama” néven emlegetett idősebb nő, Tony Doherty – a pólójába csomagolva ment meg egy megégett, síró koalát. A Lewis névre keresztelt koalát nem sokkal később kórházba szállították, azonban végül el kellett altatni.

Kicsit vidámabb annak a hat állatnak a sztorija, akikről egy Janelle Michalowski nevű nő posztolt egy képet, ahogy egy házban üldögélnek a földön. A koalákat egy Adam Mudge nevű tűzoltó szedte össze kollégáival, majd, mivel az állatok nem sérültek meg, egy helyi pár házába vitték őket. Náluk készült a fotó is. A Daily Mail szerint fél nap alatt 8 koalát sikerült befogni, és elhelyezni. Mudge a lapnak azt mondta, nem érti miért dicsérik őket az állatok megmentéséért, hiszen ők csak a munkájukat végzik.

A tűzoltókat ugyanis utasították, hogy oltás közben minél több állatot próbáljanak megmenteni a lángok elől, ebben pedig nem csak emberek vesznek részt. A tűzoltók segítségére vannak azok a kutyák is, amelyeket kifejezetten élő állatok felkutatására képeztek ki, mint például Taylor-t, a spániel-t.

What a good dog.
Taylor the springer spaniel is busy helping detect and save the lives of koalas and wounded wildlife in bushfire destroyed areas.
“She is trained to prioritise the scent of the live animal and sit as close to it as she can”.https://t.co/kiim0eCcRQ pic.twitter.com/ecipZg3dKU

— Keira Savage (@KeiraSavage00) 2019. november 30.

Egy Guardianben megjelent cikk  szerint a koalák szinte megszokták, hogy a tűzoltók segítenek nekik, így gyakran odamennek hozzájuk az égő erdőkben. Az emberek segítségét nem csak a koalák keresik: egy másik írás egy olyan kengururól is említést tesz, amelyet korábban egy család nevelt fel, majd később szabadon engedett. A Mim nevű állat azonban nemrég visszatért volt gazdáihoz, hogy menedéket keressen. 

Nem mindenki menthető

Rengeteg fentiekhez hasonló történet kering még az interneten, az igazság azonban az, hogy a  koalák és kenguruk valójában „kiváltságos" helyzetben vannak a többi állathoz képest. Őket nem olyan nehéz észrevenni és felszedni, míg például rengeteg hüllő vagy kisebb emlős odavész a tűzben, mert az aljnövényzetben bujkálnak. Ennél még furcsább, hogy a nem menthető állatok mellett ott vannak azok is, akiket egyenesen irtani kell. Nemrég ugyanis kiderült, hogy

a szárazság miatt tízezer dromedárt, azaz egypúpú tevét fognak lelőni, hogy ne fogyasszák el az összes vízkészletet.

Dél-Ausztráliában ugyanis arra panaszkodtak a helyiek, hogy a tevék víz után kutatva feldúlják az emberek által lakott területeket, tönkretéve a víztározókat és a vízvezetékeket is. Ez azért gond, mert még soha nem volt ilyen kevés az ország délkeleti részén a csapadék, sőt, egész Ausztráliában ez volt az elmúlt fél évszázad legszárazabb éve. Az Ausztráliában invazív fajnak számító tevék lemészárlását nemcsak a szárazsággal indokolják, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével is. A tevék metánkibocsátása ugyanis évente egy tonna szén-dioxidnak felel meg.

A mai ausztrál tevék őseit (amiket utazáshoz és építkezéshez is használtak) Indiából és Afganisztánból vitték át a telepesek még a 19. században. A később elvadult tevepopulációt az utóbbi időben rendszeresen ritkítják Ausztráliában, enélkül ugyanis azt mondják, a tevék száma tíz évente megduplázódna.

(Borítókép: Egy férfi megment egy koalát a tűz elől Ausztráliában 2020. január 7-én. Fotó: Stringer / Reuters)

Rovatok