Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünet jön a szíriai lázadók utolsó fellegvárában

2020. január 10., péntek 20:21 | négy éve frissítve

Tűzszünet lép életbe január 12-én nulla óra egy perctől a szíriai lázadók utolsó fellegvárának számító északnyugati Idlíb tartomány feszültségcsökkentési övezetében egy Oroszországgal elért megállapodás keretében – jelentette be a török védelmi minisztérium. A szíriai rezsim által kezdeményezett tűzszünet magában foglalja a légi és a szárazföldi csapások leállítását, így hozzájárulva a további véráldozatok és egy újabb menekülthullám megelőzéséhez, illetve a mindennapi élet normalizálásához.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán Isztambulban találkozott a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszának megnyitása alkalmából, de a találkozón tárgyalásokat is folytattak, többek között Szíriáról. Moszkva és Ankara ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban, előbbi Bassár el-Aszad szíriai elnököt, utóbbi a mérsékelt ellenzéki milíciákat támogatja. A damaszkuszi kormányerők és orosz szövetségeseik tavaly április végén indítottak offenzívát Idlíb és a szomszédos Hama tartományban a lázadó fegyveresek ellen, december 19. óta pedig fokozták támadásaikat a térségben.

Az ENSZ kedden azt jelentette, hogy december közepe óta már több mint ezer ember vesztette életét Idlíbben a tartomány déli részén dúló harcok miatt, és legalább 300 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából. A hontalanok számának növekedésétől és egy esetleges újabb menekültáradattól tartva a közelmúltban Erdoğan is többször aggodalmát fogalmazta meg. A török államfő december 22-én arra hívta fel az Európai Unió figyelmét, hogy minden tagállam meg fogja érezni az újabb migránshullámot, különösen Görögország, ha a szíriai kormányerők Idlíb tartományban nem állítják le a műveleteket. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombaton Erdoğannal tárgyal Isztambulban a közel-keleti fejleményekről.

Idlíb tartomány nagy részét és a környező Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Az északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezetet Oroszország, Törökország és Irán alakította ki egy, az úgynevezett asztanai folyamat keretében 2017 májusában aláírt megállapodást követően. A zónába Szíria más térségeiből családjaikkal együtt áttelepülhettek azok az ellenzékiek, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert. Az övezethez Idlíb mellett Latakiából, Hamából és Aleppóból is tartoznak területek. Idlíb népessége az utóbbi években 3 millióra duzzadt, miután sokan mások is ide menekültek a korábban országszerte dúló harcok elől.

Előzőleg augusztus 31-től volt tűzszünet Idlíbben, de az összeomlott.

Rovatok