Index Vakbarát Hírportál

Visszalépett az elnökjelöltségtől Oprah Winfrey guruja

2020. január 11., szombat 09:47 | aznap frissítve

Visszalépett a demokrata elnökjelöltségért folytatott versenyből Oprah Winfrey spirituális tanácsadója, Marianne Williamson, írja az MTI. Mindössze 0,3 százalékos támogatottságot tudott elérni a New Age-gurunak is nevezett amerikai írónő, pénteki visszalépésével pedig már csak 13-an küzdenek azért, hogy Donald Trump ellenfelei legyenek a novemberi elnökválasztáson.

A 67 éves Williamson spiritualitással foglalkozó könyvek szerzőjeként volt ismert, elemzők szerint pedig küzdenie kellett azért, hogy egyáltalán komolyan vegyék őt politikusként a szenátorok, képviselők és milliárdosok között. Az AP hírügynökség már napokkal ezelőtt arról írt, hogy Williamson elbocsátotta a kampánystábját, az írónő azonban még a kampány folytatását ígérte a múlt héten.

Kampányáról részletesebben a demokrata aspiránsok augusztusi vitája után írtunk: ekkor tűnt ki a jelöltek közül olyan mondataival, melyekben a szeretet fontosságát és a sötét erők legyőzését hirdette. Programjának egyik legfontosabb pontja az egykori rabszolgáknak ígért 100-500 milliárd dolláros kárpótlás volt a CNN szerint, de az elemzők gyakran elővették korábbi írásait is az oltásellenességről, depresszióról, spiritizmusról. Bőven volt miből szemlézni:

Azért szálltam be a versenybe, hogy minden lehető alkalmat kihasználjak az üzenetünk hirdetésére. Azonban az előválasztások közeledtével már nem tudunk elég voksot szerezni ahhoz, hogy a beszélgetésünket magasabb szintre vigyük

– írta Williamson a támogatóinak megfogalmazott üzenetében.

Visszalépésével 13 főre szűkült a demokrata előválasztás mezőnye: az

  1. Joe Biden volt amerikai alelnök, aki 29 százalékkal vezeti a közvélemény-kutatások mezőnyét a RealClearPolitics átlaga szerint,
  2. mögötte Bernie Sanders vermonti szenátor 20 százalékon,
  3. Elizabeth Warren massachusettsi szenátor 15 százalékkal, 
  4. az indianai meleg polgármester, Pete Buttigieg 7,5 százalékkal, az
  5. helyen pedig a világ kilencedik leggazdagabb embere, Michael Bloomberg áll 6 százalékkal.

Rajtuk kívül még versenyben van Andrew Yang (3,5 százalék), Amy Klobuchar (2,8 százalék), Tulsi Gabbard (2,3 százalék), Tom Steyer (2,2 százalék), Cory Booker (1,8 százalék), John Delaney (0,8 százalék), Michael Bennet (0,2 százalék), és Deval Patrick mérhetetlenül alacsony támogatottsággal.

Az előválasztás első éles küzdelme az iowai kaukusz lesz február 3-án, onnantól kezdve fog igazán szűkülni a mezőny.

Rovatok