Index Vakbarát Hírportál

Thaiföldre és Japánra is átterjedt a kínai koronavírus

2020. január 15., szerda 19:13

Ázsia-szerte fokozódik az aggodalom a Kínában elterjedt koronavírus miatt. Hétfőn már belehalt egy 61 éves férfi, ő volt az első áldozata, azonban most egy kínai turista által Thaiföldön is elterjedt a vírus. Ez az első eset, ami Kínán kívül történt.

A légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozó, cseppfertőzéssel terjedő vírus a vuhani halpiacról kezdett elterjedni. A 61 éves kínai nő azt mondta az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy amióta elkezdett terjedni a vírus, nem járt a halpiacon, de egy másik piacon igen.
A piacokon a halon kívül egyéb állati húsokat is árultak, és előfordulhat, hogy állatokon keresztül fertőzi az embereket. 

A thaiföldi hatóságok megerősítették, hogy a Vuhanból érkező kínai nőt karanténba helyezték. 

Leo Poon, a hongkongi egyetem virológusa azt mondta, a thai esetben két opció van: a nő egy állaton keresztül kapta el a vírust, vagy pedig embertől. Ő az első verziót tartja valószínűbbnek, ami felveti az élelmiszerbiztonsági kérdések felülvizsgálásának szükségességét.

Frissítés: Nem csak Thaiföldre, már Japánra is átterjedt az új koronavírus, jelentette be a tokiói egészségügyi minisztérium. Mint közölték, egy harmincas éveiben járó kínai férfinál mutatták ki az új vírus jelenlétét, aki január 6-án tért vissza Japánba a Kína középső részén fekvő Vuhanból, ahol decemberben jelent meg az új vírus. A Tokiótól délre fekvő Kanagava prefektúrában élő férfi előző pénteken került kórházba, ahonnan szerdán gyógyultan távozhatott.



(CNN)

Rovatok