Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Szlovákia volt főügyészét

2020. január 16., csütörtök 10:05

Őrizetbe vették otthonában az egykori szlovák főügyészt – közölte a Parameter.sk. Dobroslav Trnka ellen a gyanú köztisztviselői jogokkal való visszaélés. 

Trnka azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy 2007 és 2014 között köztisztviselőként a Gorilla-ügyhöz kapcsolódó hanganyagokat rejtett el, hogy segítse a nyomozással szemben a felvételeken szereplőket, vesztegetési pénzért cserébe. A 2012-ben kirobbant Gorilla-ügy lényege, hogy hangfelvételek sokaságából kiderült, jó tíz éven át a kormányzó – különböző pártállású – politikusok mind Szlovákia egyik legbefolyásosabb cégbirodalmának, a Pentának a befolyása alatt álltak.

A felvételeket ráadásul Trnka közvetlenül Marian Kočnertől kapta, aki Ján Kuciak újságíró 2018. februári meggyilkolásának megrendelője volt.

„Trnkáról a közelmúltban sok minden kiderült. Marian Kočner gyakorlatilag a csicskájaként hordta le egy telefonbeszélgetés során, melyet ő rögzített, amiért Trnka állítólag egy ügyvéddel és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel együtt megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta tulajdonosát a Gorilla-hanganyaggal” – írta a Parameter.sk.

Kočner azt is megtehette, hogy Trnka irodájában kamerát szerelt fel, amelyen keresztül a főügyész számos bizalmas találkozóját rögzítette.

Az államfő üdvözölte a lépést

Áttörést jelent a szlovákiai igazságügy számára Dobroslav Trnka, az állam korábban egyik legnagyobb hatalommal rendelkező férfijának az őrizetbe vétele – idézte a Bumm.sk Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Facebook-oldalán tett bejegyzését. 

„Ahhoz, hogy valódi megtisztulási folyamat menjen végbe az igazságszolgáltatásunkban, szükségünk van az igazság megismerésére, s azt – bízom benne – megtudjuk majd a Trnka úr, és az igazságszolgáltatással való visszaélés terén vele együttműködő személyek részvételével lefolytatott igazságos eljárás keretében” – írta az államfő.

Rovatok