Index Vakbarát Hírportál

Új módszert találtak ki a vulkáni hamu eltakarítására a Fülöp-szigeteken

2020. január 18., szombat 12:15

Már több mint 160 ezer ember hagyta el a múlt vasárnap kitört Taal vulkán környékét a Fülöp-szigeteken, jelentették be a helyi hatóságok. Noha a felszínen viszonylagos nyugalomban van néhány napja a tűzhányó, tudósok figyelmeztetnek, hogy bármikor robbanásszerűen kitörhet.

A Manila központjától 70 kilométernyire délre, egy tó közepén található Taal vulkán miatt Batangas és Cavite tartomány több településének lakóit evakuálták, a kormányhivatalokat és az iskolákat bezárták, és számos nemzetközi és belföldi repülőjáratot töröltek miatta, írja az MTI.

A Taal az elmúlt hat napban folyamatos, de gyengülő aktivitást mutatott, viszont a környékbeli földmozgások, a kén-dioxid- és kisebb hamukitörések arra utalnak, hogy várható sokkal nagyobb hamu- vagy lávakitörés is.

Az AFP közben arról írt, hogy a vulkán hamuját összekeverték cementtel és műanyaghulladékkal, a mixből pedig téglákat gyártottak. Napi ötezer téglát tudnak így előállítani helyi építkezésekhez.

„Ahelyett, hogy csak halomba öntenénk valahova a hamut, így valami hasznossá tudjuk alakítani. Ráadásul műanyag is van benne"

– mondta Rodelio Lee, Binan város környezetvédelmi tanácsosa. Egy tanulmány 2019-ben kimutatta, hogy a Fülöp-szigetek rengeteg egyszer használatos műanyagot használ el, köztük évi 60 milliárd eldobható szatyrot.

A Taal a világ egyik legkisebb működő vulkánja, de 1911-ben a kitörése több mint 1300 ember életét oltotta ki. A tűzhányó harmincháromszor tört ki 1572 óta, legutóbb 1977-ben. A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

(Borítókép:  Ezra Acayan / Getty Images)

Rovatok