Index Vakbarát Hírportál

Iráni elnök: Trump egy globális uszító

2020. január 18., szombat 18:24

Globális uszítónak nevezte szombaton Donald Trump amerikai elnököt Haszan Róháni iráni elnök, írja az MTI. Róháni szerint több válság van ma, mint Trump elnöksége előtt:

Az elmúlt két évben ő és az amerikai kormányzat világszerte csak nyugtalanságot szított. Nemcsak Iránban, hanem Irakban, Szíriában, Libanonban, Afganisztánban – mindenhova csak több bajt vitt

– idézte Róháni beszédét az A News. Az elnök szerint Irán már bebizonyította, készen áll az ellenálláson kívül a diplomáciai kezdeményezésekre is – cserébe viszont elvárja az országa és a népe iránti tiszteletet.

Pénteken még az elnöknél is nagyobb rangú iráni legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah nevezte Trumpot bohócnak. Szerinte az iráni tüntetések mellett kiálló amerikai elnök ugyan a nép támogatójának akarja magát láttatni, de valójában mérgezett tőrt szúrna az irániak hátába. 

Trump a Twitteren reagált még az ajatollah pénteki mondataira: „A gazdaságuk összeomlik, a népük pedig szenved. Nagyon óvatosan kéne bánnia azzal, mit mond!”

Miről szól az Irán-USA konfliktus?

A térségben saját befolyásának kiterjesztésén dolgozó Irán 2019 végén került összetűzésbe az Egyesült Államokkal, Bagdadban ugyanis Iránnal szimpatizáló síiták hatoltak be az amerikai nagykövetségre. A zavargások után nem sokkal Washington likvidálta az Iráni Forradalmi Gárda különleges erőinek vezetőjét, Kászim Szulejmánit.

Halála miatt Teherán súlyos bosszút esküdött, két iraki amerikai bázis felé lőtt ki két tucat rakétát, a lépés végrehajtásába azonban súlyos hiba csúszott: január 8-án a teheráni légvédelem véletlenül lelőtt egy ukrán utasszállító gépet, fedélzetén 176, főként iráni vagy iráni származású kanadai állampolgárral.

Két nappal később Irán elismerte felelősségét, ami lendületet adott az újabb tüntetéseknek az ajatollahhal szemben Teheránban is. A rendszerellenes teheráni tüntetők szerint nem az Egyesült Államok és nem is a teheráni vezetés által nyíltan megsemmisítendőnek tekintett Izrael a fő ellenség, hanem az iráni rendszer jelenlegi vezetői, élükön Hamenei ajatollahhal.

(Borítókép: USA-ellenes falfestmény a korábbi teheráni amerikai nagykövetség falán. Fotó: Atta Kenare/AFP)

Rovatok