Index Vakbarát Hírportál

Kémek azonosították az Iszlám Állam új vezetőjét

2020. január 20., hétfő 19:52 | aznap frissítve

Két hírszerző szolgálat is megerősítette, hogy az Iszlám Állam új vezetője nem más, mint a terrorszervezet egyik alapító tagja, Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mavli al-Szalbi – írja a Guardian. Al-Szalbi nemcsak alapítója volt az Iszlám Államnak, de ő vezette az iraki jezidita kisebbség leigázását és a világ minden tájáról felügyelt műveleteket. 

A brit lap értesülései szerint alig néhány órával Abu Bakr al-Bagdadi októberi halála után nevezték ki al-Szalbit új vezetőnek. Az Iszlám Állam hivatalos hírügynöksége, az Amak tavaly ősszel arról adott hírt, hogy az új vezetőt Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasinak hívják, ez azonban a legfrissebb hírek szerint csak egy álnév volt. 

Az al-Bagdadi halála óta eltelt három hónapban a helyi és a nyugati hírszerzők és kémek igyekeztek egyre teljesebb képet alkotni az Iszlám Állam új vezetőjéről. Ezek szerint a beszámolók szerint al-Szalbi, aki a terrorszervezet döntéshozásának központi alakja, egy harcedzett veterán, aki ugyan azt a szélsőséges irányzatot képviseli, mint elődje.

Az új vezető Tal Afar városában, egy iraki türkmen családban született, vagyis a terrorszervezet vezetőségének ő az egyik nem arab származású tagja. Ennek ellenére al-Szalbit az Iszlám Állam jelenlegi ideológiájának egyik legbefolyásosabb alakítójának tartják. A moszuli egyetemen tanulta az iszlám jogrendszert, a saríát, és nagyon komoly szerepe lehetett a jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásban.

Al-Szalbit 2004-ben őrizetbe vették az amerikaiak, akik egy irak déli részén található börtöntáborban tartották fogva. Ezalatt a fogság alatt ismerkedett meg al-Bagdadival. A hírek szerint legalább egy fia van. Személye az amerikai külügyminisztérium számára sem ismeretlen, al-Bagdadi halála előtt 5 millió dolláros nyomravezetői díjat kínáltak annak, aki hasznos információval rendelkezik róla.

Rovatok