Index Vakbarát Hírportál

Három görög szigeten általános sztrájk kezdődött a menekülthelyzet miatt

2020. január 22., szerda 14:11

Több ezer leszboszi lakos tüntetett szerdán az égei-tengeri szigeten létesített nagy menekülttábor áthelyezéséért. - írta a Yahoo News. Az ügyhöz csatlakozott Szamosz és Khiosz is; a három szigeten általános sztájkot hirdettek, a boltok bezártak, a közszolgáltatások leálltak, és a főterekre tüntetéseket szerveztek. Ezeken görög zászlók lengetése közben azt skandálják, hogy

Vissza akarjuk kapni a szigeteinket!

És a lap által megkérdezett tüntetők azt mondják, hogy „egész Európának viselnie kéne a migránsok befogadásának terhét“.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken a rengeteg visszatoloncolt menekült ellenére 42 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám azóta, hogy 2016 márciusában életbe lépett az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodás – melynek értelmében a törökök közvetlenül menekültellátásra fordítható 6 milliárd eurós uniós támogatás fejében határaikon belül tartják a főleg a szíriai polgárháború elől Európába tartó menekülteket. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt a szigeteken, humanitárius szervezetek szerint ráadásul nem csak számuk nőtt meg, hanem "drámai körülmények között" tengődnek.

A Leszboszon található Mória menekülttáborát például eredetileg 2840 ember befogadására méretezték, most mégis 19 ezer menedékkérőt szállásoltak el benne. A migránsok részéről mindennaposak a helyiek és a hatóságok elleni atrocitások, de a – rendkívül heterogén hátérrel rendelkező, gyakran egymással ellenséges közegből érkező – migránsok egymást sem kímélik; januárban két fiatal menedékkérőt késeltek halálra, egy 18 éves afgán lányt pedig súlyosan megsebesítettek sorstársaik. A táborokban uralkodó embertelen viszonyok miatt idén már hárman lettek öngyilkosok. Kedden 17 emberi jogi szervezet közösen figyelmeztetett arra, hogy a menedékkérőkkel szemben „folyamatosan erősödik a diszkrimináció és a xenofóbia“, akik amúgy is súlyos biztonsági és egészségügyi kockázatokkal néznek szemben Móriában.

A görög kormány az áldatlan állapotok orvoslására novemberben bejelentette egy új, nagyobb menekülttábor építését, de a helyi hatóságok inkább elszórtabb, kisebb táborokat szeretnének. Azonban Mória kiváltása még egyáltalán nem jelentene megoldást a menekültkérdésre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint ugyanis 2019-ben 59 ezren érkeztek Görögországba tengeren, és 14 ezren –a roppant veszélyes – szárazföldi határon keresztül, és ez a szám 2020 első három hete alatt is 3000-rel nőtt.

Borítókép: Tüntetők a szigeten Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Rovatok