Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország 30 éven belül 100 százalékig átáll a megújuló energiára

2020. január 22., szerda 14:44

A spanyol kormány szerdán klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el, melyben elismeri, hogy sürgős cselekvésre van szükség a globális felmelegedés ellen.

- írta az MTI. Az önmagában jól hangzó, de üres állásfoglaláshoz a kormány ráadásul egy harminc pontból álló intézkedéscsomagot kapcsolt, az első öt javaslat megvalósítását ráadásul száz napon belül ígéri az egy hete megalakult koalíciós baloldali kabinet.

Az ígéretek szerint három hónapon belül benyújtják a törvényhozásnak „a klímaváltozásról és energetikai átmenetről“ szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rendelkezik

A spanyol kormány számításai szerint a uniós célkitűzésekkel összhangban lévő csomag megvalósítása az első tíz évben 200 milliárd eurónyi beruházást igényel.

A spanyol parlament tavaly szeptemberben szólította fel az akkori ügyvezető kormányt egy klímavészhelyzeti nyilatkozat elfogadására tekintettel arra, hogy a dél-európai ország jelentős részét veszélyeztetik az éghajlatváltozás olyan következményei mint az elsivatagosodás, illetve a tengerszint emelkedése.

Hasonló nyilatkozatokat fogadott el tavaly a Kanári-szigetek parlamentje, valamint a madridi és barcelonai önkormányzat is. Budapest új közgyűlése tavaly ősszel a számtalan külföldi példát követve szintén meghirdette a klímavészhelyzetet, amit azonban a magát „zöld elnök“-ként pozícionáló Áder János köztársasági elnök „politikai retorikai fogásnak“ minősített. A magyar parlament előtt már augusztus óta hever a klímavészhelyzet meghirdetéséről szóló, a Párbeszéd által benyújtott törvényjavaslat. 

(Borítókép: Philippe Desmazes / AFP)

Rovatok