Index Vakbarát Hírportál

Európában is megjelenhetett a koronavírus

2020. január 23., csütörtök 18:10 | aznap frissítve

Frissítés: Már tizennégy embert vizsgáltak ki Nagy-Britanniában a koronavírusra jellemző tünetekkel, ebből ötnél állapították meg, hogy nincs veszély, írja a Sky News.  Korábban négy emberről tudtak, akiket skóciai kórházakban vizsgáltak a tünetekkel.

Az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője szerint a négy beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak. A professzor „nagyon valószínűnek” nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket.

Hárman közülük Edinburgh-ben élnek, a negyedik Glasgow-ban lakik.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi „nagyon alacsony” fokozatról „alacsony” – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Hancock elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára, illetve influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből. Noha Nagy-Britanniában egyelőre nincsenek megerősített esetek, a Sky News értesülései szerint pénteken összeül a kormány rendkívüli bizottsága, hogy megtárgyalják a koronavírus terjedését és az ezzel kapcsolatos teendőket.

Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban már biztosan megjelent a vírus

Az indiai külügyi államtitkár szerint egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott.

A szingapúri egészségügyi minisztérium is megerősítette az első koronavírusos megbetegedést a délkelet-ázsiai országban. Egy másik pácienst pedig előzetesen pozitívan teszteltek. A 66 éves férfi, akinél megerősítették a fertőzést, kínai állampolgár, és a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan lakosa. Január 20-án érkezett családjával Szingapúrba, és jelenleg a helyi kórház elkülönítőjében kezelik. A 66 éves férfi egyik utastársát, egy szintén Vuhanból érkezett 53 éves nőt pedig az akut légúti vírusos fertőzés gyanújával kezelik.

A vietnami egészségügyi tárca csütörtökön közölte, hogy az országba beutazott két kínai állampolgárnál kimutatták a fertőzést, akik ennek ellenére „jó állapotban” vannak. Az apa és fia január 22-én kerültek lázas tünetekkel kórházba Ho Si Minh-városban. A minisztérium hozzátette, hogy a fiú nemrég tért vissza Vuhanból.

Törökország és az Air France már lépett

Az Air France francia légitársaság a vírus lehetséges elterjedése miatt felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba. A vállalat közölte, hogy az intézkedéssel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követik.

A török egészségügyi minisztérium is bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt a törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast.

Törökország szintén leállította a közép-kínai Vuhan és az Isztambul között közlekedő járatot, amelyet heti három alkalommal egy kínai légitársaság üzemeltetett. A minisztérium hozzátette: a török repülőterek karanténszobái készen állnak, az egészségügyi személyzet pedig megszakítás nélkül, minden nap 24 órában dolgozik.

Magyar beteg egyelőre nincs

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken azt közölte egy sajtótájékoztatón, hogy a koronavírusnak nincs magyar érintettje. Kifejtette: az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől. A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre, idézi az MTI az elhangzottakat. 

Szijjártó Péter közölte: ennek ellenére hoztak intéződéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.

Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, hogy azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját és regisztráljanak konzuli védelemért.

(Borítókép:  Gyerekek várakoznak arcmaszkban egy kínai vasútállomáson 2020. január 21-én. - fotó: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok