Index Vakbarát Hírportál

Már három várost zártak le Kínában a koronavírus miatt

2020. január 23., csütörtök 12:25

Akár a kígyóktól is indulhatott az új típusú tüdőgyulladással járó, már 17 halálos áldozatot szedő és 600-nál is több megbetegedést okozó kínai koronavírus, ami időközben már Amerikában is megjelent, és rohamos terjedése miatt félő, hogy szétspriccel Kínában. Tartanak ettől az ott élők is, ezért a járvány feltételezett epicentrumát, a 11 milliós Vuhant már gyakorlatilag elszigetelték: nem mehetnek sem be, sem ki onnan repülők és vonatok sem – így az ott élők nem tudják meglátogatni ismerőseiket, szeretteiket a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet idején.

Felfüggesztették a buszok, a metrók és a kompok közlekedését is. Hasonló korlátozásokat vezettek be csütörtöktől a több mint hétmilliós lakosú Huanggangban és kb. egymilliós lakosú Ezhouban is, írja a Guardian. Úgy tervezik, hogy korlátozzák a közlekedést Chibiből és Zhijiangból is. Hogy a betegség terjedését világszerte megakadályozzák, számos ország bejelentette, hogy az utazókat ellenőrizni fogják a repülőtereken, írja a New York Times.

BBC cikke szerint a tömegközlekedési eszközök lezárása után kiürültek a busz-, vonatállomások és a repülőterek is Vuhanban, a boltok polcai üresen állnak, miután az ott élők tartalékolni kezdtek. A Vuhanban lakókat már kérték, hogy kerüljék a tömeget és viseljenek maszkokat. Az AFP híre szerint a kínai fővárosban, Pekingben lefújták a holdújévi rendezvényeket is. 

A 444.hu figyelt fel arra, hogy egy kínai származású, Amerikában élő fotós közzétett néhány képet a vuhani halpiacról, amin nemcsak halakat, hanem vadállatok húsát is látni, köztük például farkaskölyökét vagy tevéét is. A lap szerint a második képről azt írták, hogy a koronavírus elterjedés után készült. A felvetés azért is érdekes, mert éppen ezt a – azóta már felfüggesztett – piacot tartják a vírus gócpontjának. Elképzelhető, hogy a koronavírus forrásai mérgeskígyók voltak, amik akár az elfogyasztott denevérektől fertőződhettek meg, és adhatták tovább ezután a betegséget (vagy annak mutációját) az őket fogyasztó embereknek. Mérgeskígyókkal pedig minden bizonnyal a piacon is találkozhattak, hiszen a kórházba kerülő betegek első csoportja a helyi piacon dolgozók vagy vásárlók voltak.

A járványról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Hőkamerával figyelik az utasokat a vuhangi reptéren 2020 január 23-án. - fotó:  Leo Ramirez / AFP)

Rovatok