Index Vakbarát Hírportál

Már 13 várost lezártak Kínában a koronavírus miatt

2020. január 24., péntek 05:33

Két nap alatt tizenhétről 26-ra emelkedett a koronavírus áldozatainak száma Kínában, a fertőzötteké pedig 470-ről 830-ra ugrott. Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

 

A koronavírus forrásai a mérgeskígyók lehetnek : a kínai kobra és a krait, mindkét veszélyes állat megtalálható Kína középső, déli és délkeleti területein.

Ráadásul úgy tűnik, Európában is megjelenhetett már a vírus: négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

A koronavírus járvány már Kína 13 régióját elérte . A vírus terjedése a 2020-as olimpiai játékokra is kihat, mivel egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

Újabb problémát jelenthet, hogy pénteken kezdődik a holdújévi munkaszünet, amikor is a fél ország szabadságra megy, és útra kel, hogy meglátogassa szeretteit és ismerőseit. Azaz a járvány kitörése pont egy utazási csúcsszezonra esik, mely során az előzetes számítások szerint

MINTEGY 3 MILLIÁRD ALKALOMMAL KELNEK ÚTRA AZ EMBEREK ORSZÁGSZERTE KÜLÖNFÉLE KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKÖN.

Vuhanban óvintézkedéseket léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. 

Péntekre már tizenhárom várost lezártak a vírus miatt. A járvány feltételezett epicentrumát, a 11 milliós Vuhant már gyakorlatilag elszigetelték: nem mehetnek sem be, sem ki onnan repülők és vonatok sem. Felfüggesztették a buszok, a metrók és a kompok közlekedését is. Hasonló korlátozásokat vezettek be csütörtöktől a több mint hétmilliós lakosú Huanggangban és kb. egymilliós lakosú Ezhouban is. Az intézkedések összesen 40 millió embert érintenek Kínában.

Vuhan vezetői péntekre virradóra úgy döntöttek, hogy csakúgy, mint korábban Peking a SARS-vírus kezelésénél, ők is felhúznak egy kórházat a koronavírussal fertőzött, új típusú tüdőgyulladásban szenvedő betegek számára. Az intézményt február harmadikán adják át. A Vuhan külvárosában épülő kórház ezer férőhelyes lesz, és csak koronavírussal fertőzötteket fogadnak majd.

Peking közelében lezárják szombattól a kínai nagy fal egy részét a látogatók elől, mivel a rekonstruált Badaling rész az egyik leglátogatottabb szakasz, és tartanak a vírus terjedésétől. Más látványosságokat is bezárnak, például a sanghaji Disneylandet, illetve a Sanghaji Huangpu Hajózási Társaság is leállítja a működését. A McDonald's öt érintett városban felfüggeszti a nyitva tartást. Bezárja a kapuit több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is, és a pekingi Tiltott Város sem lesz látogatható.

Fiatal áldozata is van a vírusnak

Összefoglalójuk szerint noha a fertőzések központja továbbra is Hupej tartomány, a halálos áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományokban hunyt el. Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket, már csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból, és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem.

A vírusnak az eddigiekkel ellentétben most már fiatal áldozata is van:

csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta. 

A fővárostól mintegy 130 kilométerre található Tiencsin városában a vasúti személyzet két olyan tagjánál diagnosztizálták a fertőzést, akik előzőleg ugyanabban a vasúti kocsiban teljesítettek szolgálatot, jelentette pénteken a város járványügyi központja. A szóban forgó vonatot átvizsgálták, a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket pedig orvosi megfigyelés alá helyezték.

A katonai kórház is segítséget nyújt

A kínai kormány szerepét betöltő Államtanács a weboldalán tett közzé felhívást, amelyben az óvintézkedésekkel kapcsolatos mulasztások bejelentésére szólította fel a lakosságot. A felhívásban azt írják: ügynököket jelölnek majd ki mindenféle késlekedés, információ-elhallgatás, hanyagság és nem megfelelően végzett járványügyi intézkedés kivizsgálására.

A CCTV kínai állami hírcsatorna pénteki tudósítása szerint a kínai hadsereg központi vezetése utasítást adott a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban működő katonai kórház személyzetének, hogy nyújtsanak segítséget a város többi kórházának, ahol a személyzet elcsigázott küzdelmet folytat a rengeteg páciens ellátása érdekében. A riport szerint a katonai kórház 40 tisztje már meg is kezdte a munkát a vuhani tüdőklinika intenzív osztályán.

A pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot pénteken, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken – vagyis Vuhanban vagy környékén –, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is eltarthat.

A kínai államvasút és a polgári repülési hatóság pedig közölte: minden utasnak visszatérítik a január 24-e utánra érvényes belföldi vonat- vagy repülőjegye árát, amennyiben elővigyázatosságból mégsem szeretne útra kelni.

A vírus terjedését több térkép is regisztrálja: a Bloombergét itt, egy másikat pedig itt talál. Hogy nekünk kell-e rettegnünk a vírustól, arról ebben a cikkben olvashat

(MTI, New York TimesReutersXinhuanet)

(Borítókép: Egy kislány maszkot visel Hongkongban 2020. január 23-án. Fotó: Anthony Kwan / Getty Images)

Rovatok