Index Vakbarát Hírportál

Trump védelme szerint az impeachment a választásokba is beleszól

2020. január 25., szombat 20:08 | aznap frissítve

Donald Trump védői szerint az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással a demokraták az amerikai történelemben példa nélküli módon avatkoznak bele a választási folyamatba – közölte az MTI.

A szombati tárgyalási napon vette kezdetét az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagjainak érvelése a demokraták által megfogalmazott vádpontokkal szemben. A nyitóbeszédet Pat Cipollone, a jogászcsapat egyik vezetője tartotta. Leszögezte, hogy „az elnök egyáltalán nem követett el semmi kivetnivalót”.

A demokraták nemcsak arra kérnek, hogy változtassuk meg a legutóbbi választások eredményét, hanem arra is, hogy vegyük le Donald Trump nevét a körülbelül kilenc hónap múlva sorra kerülő választások szavazócédulájáról

– mondta Cipollone. Hozzátette, hogy szerinte nagyon veszélyes lenne, ha a demokraták odáig merészkednének, hogy elmozdítják Trumpot a helyéről – írta a Reuters.

Mike Purpura, a Fehér Ház jogásza arra az ominózus telefonbeszélgetésre fókuszált beszédében, amely miatt a demokraták elindították a vádemelési eljárást. Az ő narratívája szerint Donald Trump nem gyakorolt nyomást Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, amikor arra kérte, hogy vizsgáltassa ki a demokrata elnökjelöltségért kampányoló Joe Biden és fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeit. Purpura idézte a telefonbeszélgetés egyik mondatát, amelyben az amerikai elnök így fogalmazott: „Tegyen meg egy szívességet nekünk”. A jogász érvelése szerint ez a mondat eleve felmenti Donald Trumpot a demokraták vádja alól, hiszen a „nekünk” kifejezéssel Trump az Egyesült Államokra utalt, és Zelenszkij is úgy nyilatkozott, hogy nem érzett nyomásgyakorlást.

A demokraták szerint Trump a személyes érdekeit – újraválasztási kampányát – helyezte előtérbe, amikor felvetette a vizsgálatot Bidenék ellen, illetve az amerikai kormány emiatt késleltette augusztusig az Ukrajnának megszavazott katonai segély folyósítását – amivel Trump amúgy törvényt sértett. A védőbeszédek főleg a telefonbeszélgetés miatti vádra koncentráltak, a második vádpont, miszerint Trump akadályozta a vizsgálat lefolytatását, egyelőre nem jött szóba.

Trump 1789 óta a harmadik amerikai elnök, aki ellen a képviselőház vádat emelt, bár a várakozások szerint két elődjéhez (Andrew Johnsonhoz és Bill Clintonhoz) hasonlóan őt sem fogják elmozdítani tisztségéből. Az eljárás menetéről és várható eredményeiről itt írtunk bővebben.

Rovatok