Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: csak Kínában ezrek fertőződhettek, az USA evakuálni készül a lezárt Vuhanból

2020. január 26., vasárnap 06:54 | aznap frissítve

Friss: Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak, írja az MTI. A koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon.

Közben Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket - jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma. A hatóságok a legfrissebb adatok szerint összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeztek fel, a megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324 ember állapota válságos. A csaknem kétezer biztosan fertőzött mellett további 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok.

Egy napja még 41 ember haláláról és 1372 fertőzésről szóltak a hírek a távol-keleti országból. Szombaton maga a kínai elnök is elismerte, hogy a járvány egyre gyorsabban terjed, súlyos a helyzet. Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságát is összehívta, hogy minél hamarabb válaszokat tudjanak adni a járvány gyorsuló terjedésére.

Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet: nem élte túl a fertőzést egy 88 éves férfi, akinek korábban már voltak komoly egészségi problémái. A nagyvárosban a helyi hatóságok eddig negyven fertőzéses esetről tudnak.

Az Egyesült Államok szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) közölte: evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból.

Ennek érdekében kedden a távozó amerikaiak rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet. A bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton. Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek.

Szintén szombaton bejelentették a tüdőgyulladást okozó koronavírus első fertőzésgyanús esetét Kanadában is. Az ontariói egészségügyi hatóság egyik vezető tisztségviselője egy sajtóértekezleten arról adott tájékoztatást, hogy az érintett egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból, a járvány gócpontjából. Jelenleg a torontói Sunnybrook nevű kórházban ápolják és tartják elkülönítve.

Betiltott vadhúsok

A kínai hatóságok vasárnap ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon az új koronavírus terjedését megfékezendő - írta közleményében a helyi mezőgazdasági minisztérium. A vadakat tenyésztő farmokat elszigetelik, és a vadhús szállítását betiltják, írja az MTI.

A kínai online kereskedelmi platformokon kígyó-, páva- és krokodilhúst is árulnak. Eközben a pekingi hatóságok vasárnap reggel smsben azt javasolták a lakosságnak, hogy inkább ne fogjanak kezet üdvözléskor a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében.

Az új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé - számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese. Szakértők azonban aláhúzták, hogy egyelőre nem tudnak túl sokat a kórokozóról.

A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Pekingben, Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

(Borítókép:  Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok