Index Vakbarát Hírportál

Hiába hordanak szájmaszkot Kínában, nem ez győzi le a koronavírust

2020. január 26., vasárnap 06:33

A kínai hatóságok arra kérték Vuhan lakóit, hogy hordjanak orvosi maszkot az arcukon, azonban a tapasztalatok és kutatások szerint ez nem sokat segít – írja New York Times. Az óvintézkedésre a koronavírus elterjedése miatt van szükség. Ázsiában egyébként is elég elterjedt a szájmaszk viselése a betegségek, vagy éppen a szmog elleni védekezésként.

Ugyan ha rendesen és folyamatosan hordják az orrot és a szájat fedő orvosi maszkokat, akkor azok valóban segíthetnek, hogy megakadályozzák a fertőzések terjedését, de még nincs kimondottan sok kutatás a mindennapokban hordott maszkok hatékonyságáról. A McMaster egyetem specialistája, Dr. Mark Loeb szerint az egészségügyi intézményekben igenis hasznosak, a SARS vírus alatt 85 százalékkal csökkentették a kórházi dolgozók megfertőződésének esélyét. A létező kutatások leginkább arra fókuszáltak, hogy a maszkok mennyire védik az egészségügyi dolgozókat a fertőző betegtől.

Azonban a maszkok közel sem olyan hatékonyak, mint ahogy azt sokan sejtik, aminek több oka is van. Egyrészt nem zárnak légmentesen, tehát nem állítanak meg minden levegőben terjedő kórokozót - bár a nagyobb tüsszentés- és nyálcseppeket kivédik. Másrészt a legtöbben nem szakszerűen használják őket: sokan benyúlnak alá koszos kézzel vakarózni, vagy leveszik telefonáláshoz.

Sokkal hatékonyabb a rendszeres kézmosás, és ha elkerüljük a betegeket.

Ha úgy érzi, hogy magas a megfertőződés kockázata, akkor tessék legalább 20 másodpercig kezet mosni meleg vízzel és szappannal, méghozzá gyakran és minden étkezés előtt. A kéz minden részét, a körmök alatt is, az nem sokat segít, ha csak a tenyerünket dörzsöljük erősen. Ebben az esetben az arcot sem szabad taperolni, mivel a vírus bőrön át nem, viszont szemen, szájon, vagy orron át fertőz.

Ugyan a kézfertőtlenítő is segít, de kézmosás sokkal hatékonyabb, mert az akkor is kinyírja a mikrobákat, amikor azok még a váladékban (köhögés után torokváladék vagy nyál, tüsszentés után orrváladék) simán túlélnék a kézfertőtlenítőt.

Rovatok