Index Vakbarát Hírportál

Karanténszigetet csinálna Ausztrália a Karácsony-szigetből

2020. január 29., szerda 09:30

A Karácsony-szigeten alakítana ki Ausztrália karantént, ahol a Vuhanból érkezőket helyezné el – írta a BBC. A koronavírus-járvány karanténnal elzárt központjából több száz külföldit evakuálnak, ám a járvány terjedésének megakadályozására gondoskodni kell biztonságos elhelyezésükről. Franciaország a hazaszállítás előtt a már eleve karanténban lévő Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban helyezné külön karanténba a hazautazókat – hogy a vírus terjedését az ilyen széles tömegeket érintő elkülönítés hatékonyan megakadályozza, az nem egyértelmű –, Ausztrália viszont előbb kiemelné állampolgárait a tartományból és a Karácsony-szigeten különítené el, 2000 kilométerre a kontinenstől. Ott, ahol – több más szigettel együtt – korábban az illegális migráció visszatartására tartott fenn menekülttábort, a menedékkérők ügyének elbírálásáig. A fogva tartás körülményei miatt Ausztráliának bírságot kellett fizetnie.

Kínában a koronavírus halálos áldozatainak száma szerdán már 132 volt, ami egy nap alatt 30 újabb halálos esetet jelent. A fertőzések száma meghaladta az ötezret.

16 országból jelentettek már betegeket. Mind megfordultak Kínában, ám Németországban már egy olyan beteget is regisztráltak, aki nem járt a térségben, sőt, közvetlenül olyannal sem érintkezett, aki járt ott. A 33 éves férfi fertőzésének útja azonban lekövethető volt. Egy kínai nőtől kapta el, akit Kínából őt meglátogató szülei fertőztek meg. A nő jelenleg Kínában van, és benne is azonosították a koronavírust.

A lényegében lezárt Vuhanban ezer amerikai, háromszáz indiai, kétszáz brit, százhúsz francia állampolgár van. Az ő hazahozatalukat vállalják az érintett országok, de együttműködésben más EU-s állampolgárok kihozatalára is készek. A térségben nyolc magyar állampolgár van, közülük heten jelezték, hogy élnének az evakuálás adta lehetőséggel – közölte korábban Szijjártó Péter.

200 brit állampolgárát evakuálja az Egyesült Királyság: a járvány központjából hazaszállítottakat két hétre karanténba helyezik, a tervek szerint egy katonai objektumban – írta a BBC. Franciaország az elszállítás előtt, még Vuhanban biztosítana karantént állampolgárainak és utána engedné fel az őket hazaszállító gépre.

Rovatok