Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat a lengyel bíróságokért vívott háborúban

2020. január 29., szerda 20:01

Újabb fordulat a lengyel igazságszolgáltatásért folyó harcban: Szerdán felfüggesztette a lengyel alkotmánybíróság azt a múlt heti legfelsőbb bírósági határozatot, amely kétségbe vonta a Jog és Igazságosság 2015 óta tartó kormányzása alatt kinevezett bírák legitimitását.

Az MTI tudósítása szerint az alkotmánybíróságnál Elzbieta Witek alsóházi elnök indítványozta annak a hatásköri vitának a megvizsgálását, amely az új bírák kinevezése kapcsán alakult ki az alsóház és az államfő, illetve a velük ellenkező állásponton lévő legfelsőbb bíróság között. A szerdán meghirdetett felfüggesztést előzetes intézkedésként hirdették meg, az alkotmánybíróság február 25-én tárgyal majd az ügyről.

A most felfüggesztett határozatot a 125 tagú legfelsőbb bíróság előző kormányok idején kinevezett hatvan tagja adta ki múlt csütörtökön. A dokumentum szabálytalannak minősített minden olyan jövőbeni pert, amelyben PiS-kormányzat idején kinevezett bírák ítélkeznek. A határozatot azzal indokolták, hogy a bírójelölteket az államfői kinevezést megelőzően véleményező országos igazságügyi tanács (KRS) nem független, mert ennek bírótagjait a 2015-ben indult, óriási szakmai ellenszélben, lépésről-lépésre keresztülpréselt igazságügyi reform nyomán a parlament választja meg, nem pedig - mint korábban - bírói szervezetek.

A határozat előzetes felfüggesztése az alkotmánybíróság szerint így azt eredményezi, hogy az új bírák továbbra is legális és érvényes ítéleteket hozhatnak.

A legfelsőbb bírósági határozat sürgős megvizsgálását múlt pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök indítványozta az alkotmánybíróságnál, úgy érvelve, hogy a dokumentum "óriási, példátlan mértékű káoszt okoz" a lengyel igazságügyben. A határozat hatására ugyanis több esetben döntöttek az új bírák részvételével tartandó bírósági tárgyalás elnapolásáról, amíg a helyzet nem tisztázódik.

A lengyel igazságügyi reform miatt az Európai Bizottság jogállamisági eljárást folytat Lengyelországgal szemben, emellett nemrég a reform keretében létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara felfüggesztését kezdeményezte az Európai Bíróságnál, és aggodalmát fejezte ki a lengyel alsóházban megszavazott, az új bírák legitimitását védő törvénymódosítások kapcsán is.

A független bíróságok elleni - plakátkampánnyal, online zaklatással és nácizással súlyosbított – illiberális hadjáratról érdemes elolvasni két lengyel bíró Indexnek adott interjúját.

Rovatok