Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak öt orosz rendőrt, akik egy ismert újságírót akartak drogügybe keverni

2020. január 29., szerda 13:44

Szerdán őrizetbe vett és kihallgatott az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Moszkvában öt leszerelt rendőrt, akik nyáron megpróbálták kábítószerügybe keverni Ivan Golunov ellenzéki újságírót.

Az SZK szerint a hamis bizonyítékok miatt júliusban az állásukból is elbocsátott rendőrökkel szemben az vád, hogy hamis bizonyítékok alapján próbálták meg Golunovot rács mögé juttatni.

Golunovot, a Meduza független hírportál – melyet az orosz sajtóviszonyok miatt egyébként a lettországi Rigából üzemeltetnek - szerzőjét június elején vették őrizetbe kábítószerrel való üzérkedés vádjával, majd a rendőrségen bántalmazták is. A független újságírók, a Kreml neheztelését kiváltó politikusok és vállalkozók ellen rendszeresen alkalmazott, rendkívül trehányul kivitelezett akció széles körű felháborodást keltett.

Golunov mellett kétezer ember vonult utcára Moszkvában, és bár negyedüket őrizetbe vették, június 11-én mégis meghátrált a hatalom, és ejtették az újságíró elleni vádakat, és megszüntették az eljárást. Június 13-án pedig Vlagyimir Putyin államfő menesztette az érintett rendőrök feletteseit, Andrej Pucskov vezérőrnagyot, Moszkva nyugati közigazgatási körzetének rendőrparancsnokát, és Jurij Gyevjatkin vezérőrnagyot, a belügyminisztérium kábítószer-ellenes részlege fővárosi ügyekben illetékes vezetőjét.

Golunov ennek ellenére novemberben beperelte a rendőrséget, amiért passzivitást tanúsított az ügyében indított nyomozásban. Ügyvédjei azt közölték vele,

az újságíró befeketítésére irányuló kísérletre vonatkozó dossziét titkosították, pedig nem volt benne államtitok.

Rovatok