Index Vakbarát Hírportál

Gyerekeket és nőket tartott fogva egy indiai férfi, akit a rendőrök lőttek le

2020. január 31., péntek 09:33

Több mint húsz nőt és gyereket szabadított ki az észak-indiai Uttar Prades állam rendőrsége péntekre virradóra egy emberrabló házából Farrukhabad városában. A férfi és felesége a rendőrökkel vívott tűzharcban életüket vesztették –  írja az MTI hivatalos indiai forrásokra hivatkozva.

Mohit Agarval rendőrségi szóvivő azt mondta, a Szubas Batam néven azonosított férfi az egy éves kislánya születésnapi ünnepségének ürügyével csalta házába a gyerekeket, akik közül többeket is elkísért az anyja. A szóvivő a hírügynökségi jelentések szerint arról nem szólt, hogy a rendőrség honnan szerzett tudomást a nők és gyerekek elrablásáról. Miután Batam nem engedte be a kiérkező rendőröket, tűzharc alakult ki vele, amelyben ő és a felesége meghalt, két rendőr és egy szemtanú pedig megsebesült.

A BBC információi szerint a férfit tíz órán át próbálták meggyőzni a rendőrök, hogy engedje el a fogvatartottakat. Miután ezt nem sikerült elérniük, behatolta a házba, ahol tűzharc tört ki. Végül minden gyerek sértetlenül jutott ki az épületből, akik közül a legfiatalabb hat hónapos, a legidősebb pedig 15 éves.

Egy helyi riporter, Deepak Kumar Srivastava a BBC-nek elmondta, hogy a környéken mindenki megrémült a történtek miatt, a gyerekek épségéért aggódtak, és senki sem tudott aludni az éjszaka.  

A dpa hírügynökség Agarvalra hivatkozva azt közölte, hogy Batam egy gyilkossági ügy gyanúsítottjaként nem sokkal korábban került óvadék ellenében szabadlábra, a Reuters hírügynökséget viszont helyi kormányzati források úgy tájékoztatták, hogy Batamot elítélték, bebörtönözték, majd feltételesen szabadlábra helyezték.

„Azt hitte, hogy a helyiek felelősek a letartóztatásáért a gyilkossági ügyben, és így akart bosszút állni rajtuk” – mondta Srivastava a BBC-nek, aki szerint amikor a hatóságok kiérkeztek, Batam tüzet nyitott rájuk.

Az India Today információi szerint Batam korábban levelet írt a helyi kerületi bírónak, amiben arra panaszkodott, hogy nincs a házában WC, aminek megépítését szerinte megtagadta tőle az állam.

Két éve India a világtörténelem legnagyobb WC-építési programjának levezénylésébe kezdett bele. Narendra Modi miniszterelnök “Tiszta India” tervére 20 milliárd dollárt szántak, és a terv szerint 111 millió mellékhelyiséget építenének meg 5 év alatt.

Rovatok