Index Vakbarát Hírportál

Erdogan katonai erőt alkalmaz, ha nem normalizálódik a helyzet Szíriában

2020. január 31., péntek 12:17

Törökország kész katonai erőt is alkalmazni, ha az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban a helyzet nem normalizálódik minél előbb – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában, írja az MTI.

„Törökország számára minden szíriai esemény legalább annyira fontos és életbevágó, mint azok, amelyek saját határain belül folynak. Ankara nem tudja és nem is fogja tétlenül szemlélni az idlíbi, valamint a Szíriai egyéb térségeiben zajló történéseket” – mondta Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) ankarai székházában.

A szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz légierő annak ellenére nyomul előre és bombázza az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító Idlíbet, hogy Moszkva, valamint a mérsékelt felkelőket támogató Ankara január 12-én megegyezett a tűzszünetről.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök még január 8-án Isztambulban találkozott a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakaszának megnyitása alkalmából, de a találkozón tárgyalásokat is folytattak, többek között Szíriáról is.

Moszkva és Ankara ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban, előbbi Bassár el-Aszad szíriai elnököt, utóbbi a mérsékelt ellenzéki milíciákat támogatja. A damaszkuszi kormányerők és orosz szövetségeseik tavaly április végén indítottak offenzívát Idlíb és a szomszédos Hama tartományban a lázadó fegyveresek ellen, december 19. óta pedig fokozták támadásaikat a térségben.

Az ENSZ jelentése szerint december közepe óta már több mint ezer ember vesztette életét Idlíbben a tartomány déli részén dúló harcok miatt, és legalább 300 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából. Idlíb tartomány nagy részét és a környező Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Az északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezetet Oroszország, Törökország és Irán alakította ki egy, az úgynevezett asztanai folyamat keretében 2017 májusában aláírt megállapodást követően. A zónába Szíria más térségeiből családjaikkal együtt áttelepülhettek azok az ellenzékiek, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert. Az övezethez Idlíb mellett Latakiából, Hamából és Aleppóból is tartoznak területek. Idlíb népessége az utóbbi években 3 millióra duzzadt, miután sokan mások is ide menekültek a korábban országszerte dúló harcok elől.

frissítés:

Oroszország reagált Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálatára. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozott erről pénteken Moszkvában, írja az MTI.

Oroszország maradéktalanul teljesíti az idlíbi feszültségcsökkentési övezet ügyében megkötött szocsi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. Ezzel együtt sajnálattal állapítjuk meg, hogy az ottani helyzet kívánnivalót hagy maga után

– mondta a szóvivő, aki szerint a régióban még mindig sok terrorista van, akik folyamatosan támadó műveleteket hajtanak végre a szíriai kormányerők és a hmejmími orosz bázis ellen.

Rovatok