Index Vakbarát Hírportál

Putyin légiereje szállítja haza az oroszokat Kínából

2020. február 2., vasárnap 20:13 | aznap frissítve

130 orosz állampolgár hagyhatja el hamarosan a koronavírus által leginkább sújtott kínai Hupej tartományt, közölte vasárnap a Rosszija 24 hírcsatornával a pekingi orosz nagykövetség.

Az MTI híre szerint a segítségért folyamodókat az orosz légierő repülőgépei fogják evakuálni. Egy korábbi bejelentés szerint a műveletet hétfőn és kedden tervezeték végrehajtani.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte: a kimenekítéshez öt, egészségügyi szakembereket és orvosi felszerelést szállító gépet vontak össze a távol-keleti katonai körzet egyik – meg nem nevezett – repülőterén. A pekingi orosz képviselet vasárnapig a tartományban tartózkodó orosz állampolgárok közül 202-vel vette fel a kapcsolatot.

Oroszországban egy pénteki bejelentés szerint két koronavírussal fertőzött embert találtak: egyet a Bajkálon túli területen, a másikat Tyumeny megyében. Mindketten kínai állampolgárok. Oroszország egyébként vasárnaptól felfüggesztette a Kínával kétoldalú megállapodás keretében bevezetett vízummentes turistalátogatásokat és a munkavízumok kiadását.

Egy vasárnap esti bejelentés szerint a koronavírus miatt hétfőtől teljesen leáll a vasúti személyszállítás is Oroszország és Kína között. Péntektől a Moszkva és a Peking között közlekedő szerelvények kivételével már leállították a kétoldalú vasúti személyforgalmat.

A gépjármű- és gyalogosforgalom elől a múlt héten lezárt orosz–kínai határon szombaton 150, vasárnap pedig 72 Kínában rekedt orosz állampolgár térhetett haza az ideiglenesen megnyitott folyosókon. A távol-keleti Tengemelléki terület hatóságai segítséget ajánlottak fel az ott élő kínai állampolgároknak arra az esetre, ha vissza kívánnának térni hazájukba.

Vlagyimir Putyin elnök egyébként pénteken segítséget ajánlott fel Hszi Csin-ping kínai elnöknek a kór elleni küzdelemben. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szintén vasárnap elrendelte, hogy a  koronavírus-fertőzést vegyék fel a veszélyes fertőző betegségek hivatalos listájára.

Közben kiderült, hogy a Kínából kimenekített hét magyar állampolgár mindegyike tünetmentes, ennek ellenére két hét karantén vár rájuk a Dél-pesti Centrumkórház erre a célra kijelölt különálló épületében. A nap legfontosabb híreit a koronavírusról ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Rovatok