Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban is találtak koronavírus-fertőzöttet, Olaszország szükségállapotot vezetett be

2020. január 31., péntek 14:07 | aznap frissítve

Tatjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy azonosították az első két vuhani koronavírussal fertőzött személyt Oroszországban. Mindketten kínai állampolgárok.

A hír mindössze egy nappal az után érkezett, hogy Oroszország lezárta a Kínával közös távol-keleti határát. A fertőzötteket két szibériai területen (oblasztban) regisztrálták. 

A betegeket elkülönítették, és megkapják a szükséges orvosi ellátást (amely a koronavírus esetében támogató terápiát, vagyis folyadékpótlást, lélegeztetést, lázcsillapítást és hasonlókat jelent).

Oroszország, számos más államhoz hasonlóan, megkezdte a 300 Vuhanban és a környező tartományban tartózkodó polgárának evakuálását Kínából. Rajtuk kívül 2600 orosz turista tartózkodik Hajnan szigetén, őket is hazaviszik - közölte a miniszterelnök-helyettes. 

Oroszország felfüggesztette a Kínába irányuló legtöbb repülőjárat közlekedését. Kivéve az Aeroflot és a Chinese Airlines néhány járatát.

Olaszországban szükségállapot van

Az olasz kormány pénteken a szükségállapot bevezetéséről döntött, miután csütörtökön két fertőzött kínai turisták találtak Rómában. A két kínai néhány nappal korábban érkezett Rómába. Olaszország minden Kínába irányuló, illetve onnan érkező repülőjáratot felfüggesztett.

Zárva maradnak a hongkongi iskolák

A hongkongi iskolák korábban elrendelt bezárását még legalább két héttel meghosszabbították. A közoktatási intézmények legkorábban március 2-án nyithatnak ki, és az összes hongkongi egyetemen is hasonló intézkedéseket léptettek életbe.

A kínai holdújév miatt egyébként is szünetelt az oktatást, ezt a szünetet hosszabbították meg most. A közalkalmazottakat otthoni munkavégzésre utasították, és ezt most egy újabb héttel meghosszabbították. Sokan követelik az összes Kínával közös határátkelő lezárását, de a kormány csak néhány átkelőt zárt be.

(RT, CNN)

(Borítókép: Turisták a moszkvai Vörös téren / Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)

Rovatok