Index Vakbarát Hírportál

Welt am Sonntag: Orbán a Fidesz Néppártban maradásáról akar tárgyalni Merkellel

2020. február 3., hétfő 12:08 | aznap frissítve

Orbán Viktor február 10-én utazik Berlinbe, hogy a Fidesz Európai Néppártban maradásáról  tárgyaljon Angela Merkel kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével, írja a Welt am Sonntag. A februári Orbán–Merkel-találkozó tényét már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette a január 30-i kormányinfón.

A német lap úgy értesült: Orbán külön találkozik Merkellel és Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel. A lap szerint a magyar miniszterelnök azt szeretné kipuhatolni, hogy a Fidesz  milyen feltételek mellett maradhatna bent az Európai Néppártban. 

A Welt am Sonntag értesülései szerint a CDU-ban új ötlet körvonalazódott arra, hogyan lehetne megoldani a konfliktust a Fidesz megtartásával. Az elképzelés szerint a mostani egyszeri eset megoldása helyett a Néppárt egy „viselkedésmódot”, egyfajta magatartási kódexet írna le egy dokumentumban. Ehhez minden tagpárt tarthatná magát, vitás esetekben pedig egyértelműbben lehetne megítélni, ha valamelyik párt vagy annak vezetője megsérti a Néppárt irányvonalát.

A Fideszt régóta támogató másik német kormánypárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) EP-képviselője, Monika Hohlmeier szerint óvatosan kell bánni ebben az ügyben a sommás ítéletekkel. A politikus szerint a Fidesznek az Európai Néppártban kell maradnia, és mindent meg kell tenni azért, hogy a kizárással ne erősítsék az európai politika jobbszélét. Monika Hohlmeier úgy látja: Orbán kormánya gazdasági értelemben példamutató eredményeket ért el, a jövőben azonban világosan el kell köteleznie magát a jogállami értékek mellett. 

A Fidesz a 2019-es EP-választások előtt migránsozó plakátkampányt indított Soros György és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke ellen. A Néppárt ultimátumot adott a Fidesznek a Brüsszel elleni támadások leállítására és a CEU ügyének megoldására. Orbán elnézést kért néppárti ellenfeleitől a támadó nyelvezetért, de fenntartotta politikai álláspontját, több ügyben kompromisszumkésznek mutatkozott. 2019. március 20-án a Néppárt közgyűlése úgy döntött: vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és erre az időre a Fidesz felfüggeszti a tagsággal járó jogait. Közben folyik a magyar demokrácia védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás is.

A Fideszről szóló néppárti jelentés készítői a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi értesülése szerint nem tudtak egyezségre jutni. A háromfős bölcsek tanácsában Wolfgang Schüssel visszaállította volna a Fidesz tagságát, Herman Van Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Hans-Gert Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett. A múlt héten kiderült, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben a pártcsalád nem fog a Fidesz jövőjéről dönteni február elején, csak meghosszabbítják a felfüggesztést.  

Rovatok