Index Vakbarát Hírportál

Megbüntették a Srí Lanka-i pékeket alkalmazó céget Ditróban

2020. február 4., kedd 16:54

13 ezer lejes (910 ezer forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség arra a ditrói pékségre, amely a Srí Lanka-i vendégmunkások alkalmazása miatt került a figyelem középpontjába az elmúlt napokban, írja az MTI. 

Átfogó ellenőrzést tartottak a cégnél, miután a szombati falugyűlésen a pékség több volt alkalmazottja is a cégnél uralkodó embertelen körülményekre, és a ki nem fizetett túlórákra panaszkodott.

Dorin Male, a munkaügyi felügyelőség vezetője azt mondta, a háromezer lejes bírságot a heti pihenőidőre vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt rótták ki, a tízezer lejest pedig amiatt, hogy a cégnél engedély nélküli, helyben készített gépeket is használtak, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. 

A pékség tulajdonosai hétfőn 17 ember ellen tettek rendőrségi feljelentést fenyegetés, gyűlöletkeltés, és rendbontásra való uszítás miatt. Köztük van a község római katolikus segédlelkésze, Bíró Károly is. A rendőrség szóvivője azt mondta a Mediafax hírügynökségnek, hogy a feljelentést összekapcsolják azzal az üggyel, amit hivatalból indítottak.

Az 5500 lakosú gyergyószéki Ditróban január közepén kezdett el dolgozni két Sri Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlónak nézte a lakosság egy része, és megfenyegették őket.

Mára a két férfinak már csak a munkahelye van Ditróban, a lakóhelyüket áttették a szomszéd faluba, miután a ház tulajdonosát is megfenyegették a helyiek. 

Szombaton falugyűlést tartottak a feszültség miatt, amin ott voltunk mi is

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok