Index Vakbarát Hírportál

Ciprus titokban vett egy csomó rakétát

2020. február 6., csütörtök 16:49 | aznap frissítve

Ciprus még tavaly decemberben 150 millió euró (50 milliárd forint) értékben kötött megállapodást az európai MBDA fegyvergyártó céggel Mistral típusú föld-levegő rakéták beszerzéséről, illetve januárban ugyancsak az MBDA-val megegyezett, hogy 90 millió euró (30 milliárd forint) értékben vesz Exocet hajók elleni rakétákat.

Az ügyletre olyan időben kerül sor, amikor kiéleződött a feszültség a szigetország és földközi-tengeri szomszédja, Törökország között – méghozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő gazdag olaj- és földgázmezők ügyében.

Az Észak-ciprusi Török Köztársaság ugyanis igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar. Törökország – Washington és Brüsszel figyelmeztetései, illetve szankciói ellenére – május eleje óta próbafúrásokat is végez Ciprus partjainál a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Emellett Ankara a Líbiával – pontosabban a török katonai segítségre rászoruló Tripoliban székelő, lényegében ostrom alatt álló kormánnyal – a tengeri joghatóságra vonatkozó megállapodást kötött, amely kiterjeszti Törökország földközi-tengeri határait Nicosia és Athén tiltakozása ellenére.

Válaszul Ciprus, Izrael és Görögország január elején megállapodást kötöttek egy gázvezeték építéséről, amelyen keresztül a Földközi-tenger keleti medencéjében közösen kitermelt gázt Cipruson keresztül Görögországba szállítanák.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A török hadsereg a görög ciprióták Athén által sugallt, rövid életű puccsára válaszul 1974-ben megszállta a sziget északi részét a török kisebbség jogainak védelmére hivatkozva. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül más ország nem ismeri el. A nemzetközi közösség újra meg újra próbát tesz a konfliktus elsimítására és az ország egyesítésére, de minden alkalommal hamvába halnak a békéltetési kísérletek.

Rovatok