Index Vakbarát Hírportál

Megint nem sikerült pályára állítani egy iráni műholdat

2020. február 9., vasárnap 19:23 | aznap frissítve

Ugyan a felbocsátás sikeres volt, ismét nem sikerült Föld körüli pályára állítania Iránnak a saját fejlesztésű, Zafar névre hallgató műholdját, így sorozatban már negyedjére vallottak kudarcot – írja az MTI.

A hírt egy katonai tisztviselő jelentette be vasárnap az állami tévében, aki elmondta, a céljaik nagy részét sikerült elérniük, a műhold azonban a tervezettek ellenére végül nem állt pályára. A dolog azért különösen érdekes, mert bár Irán 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is állított már műholdat Föld körüli pályára, az elmúlt bő egy évben azonban csak kínlódnak a dologgal:

A mostani kísérletet is magába foglaló programsorozat eléggé nyugtalanítja az Egyesült Államokat. Az ország főleg amiatt aggódik, hogy a műholdak fellövésére használt nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták nukleáris töltetekkel felszerelve háborús célokat is szolgálhatnak. Teherán ugyanakkor állítja, hogy fejlesztései békés szándékúak, és sohasem törekedett atomfegyver előállítására.

Mohammad Dzsavád Azari-Dzsahromi iráni kommunikációs miniszter korábban azt mondta, hogy a Zafar műhold elsőként Kászim Szulejmáni képét fogja sugározni, azét a tábornokét, akit az amerikai légierő január elején Bagdadban likvidált.

Rovatok