Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz kancellár Merkel utódjelöltjéből

2020. február 10., hétfő 09:57 | aznap frissítve

Nem indul a kancellári posztért Annegret Kramp-Karrenbauer, akit Angela Merkel lényegében utódjának jelölt volna ki 2021-re a kormányfői posztra, és támogatta a CDU élén – írta a Deutsche Welle. Ez azt jelenti, hogy nyáron – ha meglesz az új utódjelölt a kancellári posztra – Kramp-Karrenbauer a 2018 decemberében elnyert CDU-elnöki posztról is le fog mondani. Merkel egyelőre megtartja a politikust a védelmi miniszteri tárca élén, bár kétséges, hogy hosszú távon is számol vele a CDU ilyen magas poszton. 

A döntésnek minden bizonnyal köze van a türingiai fiaskóhoz: Angela Merkel nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a kormánykoalícióban lévő nagyobbik testvérpárt, a CDU a szélsőséges Alternatívát Németországnak (AfD) párttal közösen szavazva választotta meg a tartomány új miniszterelnökét, a liberális szabad demokrata (FDP) Thomas Kemmerichet. 

Kemmerich megválasztásához ugyanis a tartományi választás eredményeképpen szükség volt az AfD támogatására is, ami viszont politikailag elfogadhatatlan, mert a szélsőséges párttal való közvetett együttműködés nem fér bele sem a CDU/CSU-nak, sem az FDP-nek, sem a szociáldemokratáknak. A kiszavazás megerősítette azokat, akik kételkedtek abban, hogy Kramp-Karrenbauer képes lesz határozottan vezetni a CDU-t.

Rovatok