Index Vakbarát Hírportál

Hazaszállításukat kérik a karanténban ragadt óceánjáró izraeli utasai

2020. február 12., szerda 16:27

Hazaszállításukat és otthoni karanténba helyezésüket kérik az izraeli kormánytól a koronavírus-megbetegedések miatt Jokohamánál vesztegzár alá helyezett hajó 15 izraeli utasa

- írta az MTI szerdán az egyik legfontosabb izraeli hírforrásnak számító katonai rádió értesülése alapján.

A Diamond Princess üdülőhajón 2600, különböző nemzetiségű utas és bő ezer fős személyzet ragadt karanténban azután, hogy a hajóról egy január 25-én leszálló hongkongi férfiról kiderült, hogy koronavírussal van megfertőzve.

A mintegy 15, javarészt idős izraeli egyik családtagja azt mesélte a rádiónak, hogy Jákov Licman egészségügyi miniszter és Móse Bar Szimantov, a minisztérium igazgatója is beszéltek a japán városnál veszteglő óceánjáró izraeli utasaival, és megígérték, hogy mindent elkövetnek hazaszállításuk, és a karantén hazai folytatása érdekében.

Az izraeli utasok – meg úgy általában mindenki – amiatt is aggódnak, hogy az utóbbi időkben naponta több tucat újabb utasról derült ki, hogy elkapták a betegséget. A hajón rekedt, egyelőre egészséges utasok attól tartanak, hogy a közös konyhán készülő ételek, vagy a közös, központi klímarendszer révén hamarosan ők is megfertőződhetnek. Az izraeli utasok 152 gyermeke, unokája, és dédunokája a napokban nyílt levélben tiltakozott az eljárás ellen, mondván: „Nem vagyunk hajlandók részt venni ebben a kísérletben".

Nicole Ben David, a hajó egyik izraeli utasa pedig azt nyilatkozta:

Egyre kellemetlenebb a helyzetünk, az emberek egyre jobban aggódnak a betegek növekvő száma miatt. Nem vagyunk benne biztosak, hogy biztonságban vagyunk. Attól tartunk, hogy bármit is teszünk, az rosszul sül el számunkra. Ez nem valódi karantén. Egymást támogatjuk, de nem egyszerű a helyzetünk.

Az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye szerint eddig 140 beteget vizsgáltak meg az országban a koronavírus gyanújával, de a laboratóriumi vizsgálatok egyik esetben sem igazolták a megbetegedést. Izrael több megelőző óvintézkedést hozott a vírus bejutásának megakadályozására, többek közt megtiltották a beutazást mindenkinek, aki az utóbbi két hétben Kínában járt. A hatóságok mégis úgy vélik, hogy lehetetlen bizonyosan elejét venni a vírus megjelenésének.

Rovatok