Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Egy hét múlva kiengedik a japán partoknál vesztegelő, karantén alatt tartott luxushajó utasait

2020. február 15., szombat 10:04

Egy hét múlva kiengedik az utasokat a koronavírus miatt karantén alá helyezett luxushajóról, írja a CNN.

A hajó azért van a nemzetközi figyelem középpontjában, mert Kínán kívül sehol a világon nincs ekkora gócpontja a koronavírusnak, mint a Diamond Princess luxushajón. Több mint 3700 ember van a fedélzetén. Az utasokat több csoportban, február 21-től kezdődően engedik ki a hajó fedélzetéről, több napon keresztül.

A hajó kapitánya azt nyilatkozta, hogy a japán hatóságokkal közösen dolgozzák ki a partraszállást menetét.

Ez a menetrend az amerikai utasokat nem érinti, ugyanis őket vasárnap elszállítja a hajóról az amerikai kormány. Az idős vagy rossz egészségi állapotú, és a fertőzés jeleit nem mutató utasokat pedig már péntek óta folyamatosan engedik ki a hajóból, hogy mielőbb megkapják a gyógyuláshoz szükséges feltételeket. Ez a terv viszont már majdnem mindenkire vonatkozik, aki a hajón rekedt.

Azért majdnem, mert a szálloda hajó személyzetéhez tartozók, akik eddig is az utasoktól elkülönítve vesztegeltek a hajón, továbbra is karantén alatt maradnak.

A dolgozókat két további hétig tartják majd karantén alatt, miután az utolsó utas partra szállt. Ez személyzeti karantén és a megfigyelés a szombaton bejelentett tervek szerint két hétig fog tartani.

(Borítókép: A jokohamai kikötőben karantén alá helyezett szállodahajó, a Diamond Princess 2020. február 14-én. Fotó: Kyodo/REUTERS)

Rovatok