Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték az evakuálást a karanténba zárt luxushajóról

2020. február 16., vasárnap 18:13

400 amerikai állampolgárt szállítottak el buszokkal a Jokohamában karántéba helyezett Diamond Princess óceánjáróról, amelynek fedélzetén 355-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - írja az MTI. 

Az amerikai állampolgárok elszállítására az amerikai kormányzat által bérelt két chartergép érkezett Japánba. Az utasokat a tokiói Haneda repülőtérről szállítják el várhatóan hétfőn.

Beszállás előtt mindenkit ellenőriznek, a tüneteket mutató emberek Japánban kapnak kezelést. Hazatérésük után az amerikaiak két héten át karanténban lesznek a hazamenekített utasok számára kijelölt két texasi és kaliforniai szövetségi intézményben.

Kanada, Hongkong és Izrael és Olaszország is közölte, hogy evakuálja az állampolgárait az óceánjáróról. 

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 esetben lett a lelet pozitív. A miniszter hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó - közöttük három magyar állampolgár - tartózkodik. A tengerjárót az után vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban. Hogy milyen az élet a karantén alá vont hajón, arról itt írtunk

Japán vasárnap este az ötödik repülőgépet küldte, hogy kimenekítse a fertőzés gócából, a közép-kínai Vuhanból az állampolgárait. A korábbi négy géppel több mint 700 embert szállítottak haza Japánba.

Rovatok