Index Vakbarát Hírportál

Egy brit házaspár is megfertőződött a Diamond Princessen

2020. február 18., kedd 11:30

A Jokohamában rekedt hajó 3700 utasából és személyzetéből összes keddig összesen 542 fő kapta el a COVID-19-re keresztelt kínai koronavírust, egyebek mellett egy olyan brit házaspárnál is kimutatták a vírus jelenlétét, akik folyamatosan posztolnak a két hete veszteglő hajóról. David Abel egy keddi bejegyzésében írta meg, hogy 

a tesztjük pozitív lett, ezért most egy darabig csendben lesznek, mivel kórházba szállítják őket.

Az oxfordshire-i férfi később azonban megkérdőjelezte a diagnózist, feleségével, Sally Abellel ugyanis nem kórházba, hanem egy szállóra vitték őket.

Nem kórházba vittek minket, hanem egy szállóra. [...] Nincs telefon, sem wifi, sem orvosi ellátás. Itt valami nagyon bűzlik. Várjuk az átszállításunkat

– írta a férfi. Amikor arról kérdezték, biztos-e benne, hogy a koronavírus-teszt pozitív lett, David Abel azt írta, kétségei vannak az eredmény felől, hiszen szerinte akkor kórházban kellene lenniük.

Kwasi Kwarteng energiaügyi államtitkár a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, a kormány mindent elkövet azért, hogy a Nagy-Britanniában élő állampolgárokat mielőbb hazaszállítsák a hajóról. Megjegyezte, biztosan nagyon félelmetes lehet Sally és David Abel helyzete, de a japán hatóságok biztosan mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a megfelelő ellátásban részesüljenek.

A brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztérium jelenleg is dolgozik az evakuálás megszervezésén, ez több mint 70 brit állampolgárt érint. A nyomás mindenesetre egyre nagyobb az illetékes brit minisztériumon azok után, hogy nemrég két chartergéppel szállítottak el a hajóról 340 amerikai utast. Közülük 14 főnél mutatták ki a COVID-19 vírust már azelőtt, hogy a repülőre engedték volna őket – ahová izoláltan, másoktól elzárva szállhattak fel, és pusztán azért, mert nem voltak tüneteik. Katsunobu Kato japán egészségügyi miniszter kedden azt mondta: péntekig minden olyan utas elhagyhatja a hajót, akinek negatív lett a tesztje, írja a The Japan Times.

(AFP, Sky News, The Japan Times)

Rovatok