Index Vakbarát Hírportál

Japán elismerte, hogy hibáztak a Diamond Princess karanténjával

2020. február 27., csütörtök 09:50

Hivatalosan is elismerte Japán, hogy hibát követhettek el a Diamond Princess óceánjáró karantén alá helyezésekor. Minderről a japán Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezetője, Dr. Omagari Norio (Norio Ohmagari) beszélt a CNN-nek adott interjújában.

Omagari elismerte, hogy nem volt tökéletes, ahogy az óceánjárón kialakult helyzetet kezelték, elsősorban azzal volt a gond, hogy engedték a koronavírus-fertőzés megjelenése után tovább dolgozni a hajó személyzetét, hogy a hajó működőképes maradjon. Ezzel viszont szinte megállíthatatlanul terjedt a hajón a vírus – 705 fertőzöttel egy ideig a legnagyobb Kínán kívüli gócpontnak számított a Diamond Princess.

A hajót Jokohama kikötője mellett helyezték karantén alá, ám mivel a fertőzötteket nem szigetelték el idejében, az utasokat kiszolgáló személyzet továbbfertőzte a hajó utasait. Köztük van az első magyar koronavírus-fertőzött is, a hajón dolgozó magyar férfi. A hajón dolgozó 1045 fős személyzetből legalább 150-en fertőződtek meg, míg a 3700 utasból 555-en kapták el a karantén a fertőzést.

A japán kormány karanténintézkedését korábban is élesen bírálták, ezek a vádak bizonyultak most igaznak azzal, hogy egy magas rangú japán tisztviselő is elismerte, hibásan kezelték a helyzetet.

A hajó fertőzött és tünetmentes utasainak nagy részét közben hazaszállították az érintett országok, a fertőzött, de jó egészségi állapotban levő magyar beteget Japánban kezelik jelenleg.

Közben Japán miniszterelnöke, Abe Sinzó csütörtökön bejelentette, hogy március 2-ától, hétfőtől a tavaszi szünetig végéig (általában március vége) zárva tart majd minden általános és középiskola, hogy ezzel is elejét vegyék a koronavírus további terjedésének.

Rovatok