Index Vakbarát Hírportál

A szövetségi fellebbviteli bíróság döntött, Trump nem küldheti vissza Mexikóba a menekülteket

2020. február 28., péntek 21:17

A szövetségi fellebbviteli bíróság, egészen pontosan a 9. körzethez tartozó fellebbviteli bíróság pénteken úgy döntött, hogy a menekülteket nem kell visszaküldeni Mexikóba addig, amíg elbírálják a kérelmüket, hanem maradhatnak az Egyesült Államokban - írja a CNN.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2018. novemberében lépett életbe Donald Trump Maradj Mexikóban nevet viselő intézkedéscsomagja, amivel az volt a célja, hogy megállítsa az amerikai-mexikói határhoz egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai menekültek hullámát. És ahogy korábban írtuk, az intézkedések értelmében határhoz érkezőknek a mexikói oldalon kell kivárniuk kérelmük elbírálását, és akik nem tudják bizonyítani, hogy fenyegetettség miatt akarnak belépni az Egyesült Államok területére, azokat visszafordítják a határon. 

Trump és kormánya úgy értékelte, hogy a Maradj Mexikóban egy sikeres program, szerintük ennek is köze volt ahhoz, hogy a déli határnál csökkent a letartóztatások száma. Amióta az intézkedések hatályba léptek, 59 ezer embert fordítottak vissza a határnál, és a jogvédők szerint a menekültek méltatlan körülmények között várják, hogy döntés szülessen az ügyükben. Mivel nincsen elég szálláshely, ahol a menekültek meghúzhatnák magukat, sokan maguk által épített táborokban élnek, ahol nincsenek védve sem az elemekkel, sem a helyi bűnözőkkel szemben, az emberrablások és úgy általában az erőszak szinte mindennapos, a hatóságok pedig túlterheltek és korruptak. A Human Rights First közlése szerint 800 erőszakos bűncselekményt követtek el menekültek ellen.

Rovatok