Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Iránban felével nőtt a fertőzöttek száma, de sokkal rosszabb lehet a valós helyzet

2020. március 1., vasárnap 13:29

Hivatalos iráni közlés szerint vasárnapra már 54-re nőtt az országban a koronavírus halálos áldozatainak száma, miközben a fertőzöttek száma több mint a felével nőtt egy nap alatt, így a 385 bejelentett új esettel már 978 koronavírusos betegről tudni az országban, ahol szombaton egy kórházat is felgyújtottak, miután elterjedt a pletyka, hogy ott koronavírusos betegeket ápolnak.

Szakértők szerint viszont a hivatalosan elismertnél sokkal súlyosabb lehet a helyzet Iránban, legalábbis az 54 halálos eset alapján. Ez a második legtöbb koronavírus okozta halál Kína után – Olaszországban 1128 fertőzött beteg mellett jelentettek 29 halálesetet, Dél-Koreában pedig 3736 beteg mellett tudni 20 halálos áldozatról, vagyis az eddig ismert halálozási arányt figyelembe véve Iránban sokkal több betegnek kell lennie, mint a hivatalosan elismert 978-nak.

Az iráni kormány, amelynek több tagja is elkapta a koronavírust, korábban több esetben is tagadta a nemzetközi sajtóban megjelent számokat – a BBC Persia pár napja 210 halálos áldozatról írt, míg más források már a hét közepén 50-re tették a koronavírusban meghaltak számát, ám Irán ezeket cáfolta.

Rovatok