Index Vakbarát Hírportál

Gyorsított eljárásban 3,5 év börtönre ítéltek 66 illegális bevándorlót Görögországban

2020. március 2., hétfő 07:54

Gyorsított eljárásban fejenként három és fél év börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértő illegális bevándorlót, akiket pénteken és szombaton vettek őrizetbe, közölte az Alfa görög televízióra hivatkozva az MTI. A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte: ez volt az első alkalom, hogy illegális bevándorlókat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

Az Alfa értesülései szerint péntektől vasárnap reggelig 73 határsértőt fogott el a görög rendőrség. A televízió úgy tudja, hogy a hatóságok kezére került illegális bevándorlóknak semmi közük a Törökországgal szomszédos, északnyugat-szíriai Idlíb tartományhoz, illetve az ott zajló harcokhoz, mivel afgán, pakisztáni és szomáliai állampolgárokról van szó.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy

Athén egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását.

Tudatta azt is, hogy az ország határain maximálisra emelték a készültség és az „elrettentés” szintjét. A görög kormányfő figyelmeztette a bevándorlókat, hogy ne próbáljanak illegálisan belépni az országba, mert vissza fogják őket küldeni oda, ahonnan jöttek.

A görög hatóságok emellett sms-üzenetben figyelmeztetik a török-görög határon összegyűlt bevándorlókat: ne próbálkozzanak határ illegális átlépésével. Az AMNA hírügynökség úgy tudja, több ezer külföldi telefonra érkezett értesítés a térségben.

A Görög Köztársaságból: Görögország maximális szintre emelte határvédelmét. Ne próbálkozzatok illegálisan átlépni a görög határon

– olvasható az üzenetben.

Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti szárazföldi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

Az illegális bevándorlók nemcsak szárazföldi, hanem vízi utakon is próbálnak bejutni az országba. A görög parti őrség hétfőn közölte, hogy felborult egy illegális bevándorlókat szállító csónak Leszbosz partjainál hétfő reggel, 47 embert sikerült kimenteni a vízből, de egy gyerek meghalt.

Az MTI híre szerint a hatóságok azt mondták: a csónakot egy török járőrhajó kísérte török felségterületen. A görög vizekre érve szándékosan borították fel a járművet, hogy kiprovokálják a mentőakciót. Vasárnap reggel óta legalább ezer ember érte el az égei-tengeri görög szigeteket.

Franciaország segítséget nyújt, ha kell 

Franciaország kész segíteni Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében, közölte Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben.

Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot.

– írta Macron.

Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap Twitter-üzenetben azt írta, hogy több mint százezer illegális bevándorló kelt át a török határokon az Európai Unió tagállamaiba. Athén és Szófia is cáfolta ezt a közlést. Görögország mellett Bulgária is megerősítette határvédelmét. 

Magyarországon 409 határsértővel szemben intézkedtek a hatóságok hétvégén

Pénteken 119, szombaton 112, vasárnap 152 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások. A román és horvát határszakaszon 26 illegális bevándorlót fogtak el, embercsempészés miatt négy gyanúsított ellen indult eljárás.

Az elmúlt héten az ország területén összesen 808 illegális bevándorlót tartóztattak föl, és kísértek vissza az egyenruhások. A megelőző héten – február 17-től 23-ig – ez a szám 580 volt. A román és horvát határszakaszon 77 migránst fogtak el az elmúlt héten, írja az MTI rendőrségi összesítés alapján.

Rovatok