Index Vakbarát Hírportál

Benyújtotta lemondását az ukrán miniszterelnök

2020. március 3., kedd 20:59

Benyújtotta lemondását a parlamentnek Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök - jelentette be az Ukrajinszka Pravda értesülése szerint Dmitro Razumkov házelnök a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt kedd esti frakcióülésén.

A miniszterelnök lemondási szándékának hírét egy parlamenti képviselő, Olekszandr Kacsura is megerősítette újságíróknak, ugyanakkor Honcsaruk erre vonatkozó kérelme még nem található a parlament honlapján - mutatott rá az UNIAN ukrán hírügynökség alapján az MTI.

A Nép Szolgája frakcióülésén maga Zelenszkij is jelen van. Az elnök a kiszivárgott értesülések szerint Denisz Smihal területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettest javasolta Honcsaruk helyett kormányfőnek.

Mint arról beszámoltunk, januárban már felajánlotta lemondását az ukrán miniszterelnök.  A lemondásnak köze lehet egy nemrég kiszivárgott hangfelvételhez:  Honcsaruk igen félreérthető kijelentéseket tett Zelenszkijről, miközben többek között az Ukrán Nemzeti Bank alelnökével és a pénzügyminiszterrel beszélgetett: 

„Zelenszkij csak nagyon primitív módon érti meg a gazdasági folyamatokat” – idézi a kormányfőt a KyivPost. Honcsaruk szerint az elnök csak nehezen érti meg azt, mit okoz a hrivnya erősödése.

El kell mondanunk neki, hogy: »Figyelj, Vova. Attól még, hogy az árfolyam most alacsonyabb, nem következik belőle egyből az, hogy az újévi krumplisalátáért jövőre többet kell fizetni« 

– mondta a találkozón Honcsaruk, partnerei pedig egyetértettek vele. 

Az elnök aztán a nap folyamán fogadta a miniszterelnököt, és miután megfontolta a menesztését, úgy döntött, hogy ettől egyelőre eltekint. Zelenszkij szerint ugyanis "nem megfelelő most az idő az állam gazdasági és politikai aláásására".

Rovatok