Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlókkal teli csónak felé lőttek a görög parti őrök

2020. március 3., kedd 09:49

Hétfőn egy szíriai férfi bizonytalan körülmények között már életét vesztette, amikor megpróbált bejutni a határvédelmet megerősítő Görögországba, egy gyerek pedig meghalt, amikor Leszbosz partjainál felborult egy illegális bevándorlókat szállító csónak. Amióta Ankarában pénteken közölték, Törökország már nem tartóztatja fel tovább a menekülteket, nagy számban indultak meg a bevándorlók Görögország felé. Akad, aki a szárazföldön, más a vízen próbál bejutni az országba, a parti- és határőrök azonban minden fronton igyekeznek elriasztani és visszatartani az odaérkezőket.

A Sky News kedden publikált videóján az látható, ahogy Bodrum partjainál egy felfújható, menekültekkel teli csónak felé lőnek a partiőrök, illetve hajóval cirkálnak körülöttük, nagy hullámokat verve a gumicsónak alá, köré. Az nem egyértelmű, hogy ez a csónak borult-e fel hétfőn közel ötven menekülttel, amikor egy gyerek meg is halt. A felvételt a Sky News a török hatóságoktól kapta.

A pénteki döntés után a török elnök hétfőn, civil szervezetek képviselői előtt közölte: a Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből. Beszédében Erdoğan úgy fogalmazott:

hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat. Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be. Mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból.

Erdoğan a török–görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte: „a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek és csak nőnek tovább”. Athén a határmegnyitás után felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és azóta gyorsított eljárásban fejenként három és fél év letöltendő börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértő illegális bevándorlót, akiket pénteken és szombaton vettek őrizetbe. Ez volt az első alkalom, hogy illegális bevándorlókat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

A menekültek Magyarországra is nagy számban érkeztek a hétvégén: a rendőrségi statisztikák alapján pénteken 119, szombaton 112, vasárnap 152 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások. 

Hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy meddig érthet el a görög-török határtól a török elnök szíriai játszmája, ezt ide kattintva olvashatja el.

Rovatok