Index Vakbarát Hírportál

Lelőhettek egy szír menekültet a görög határőrök

2020. március 2., hétfő 12:19

Törökországból próbált bejutni Görögországba az a szír bevándorló, aki hétfőn meghalt a határ mellett, amikor a görög határőrök próbálták megakadályozni az országba lépést, írja a Yahoo a Reutersnek nyilatkozó névtelen török forrásokra hivatkozva. Úgy tudni, az illegális bevándorló azokba a sérülésekbe halt bele, amiket akkor szerzett, amikor a határőrök próbálták feltartóztatni. A Cumhuriyet török oldal szerint a menekültet lelőtték. A Twitteren megrázó felvételek keringenek a történtekről. AZ MTI szemtanúkra és török biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, a görög biztonsági erők könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vetettek be a több száz bevándorló ellen a kasztanieszi átkelőnél. Egy szemtanú a Reutersnek azt mondta, hogy az eset 40 méterre a török Ipsala határátkelő kapujától történt. A görög kormány szóvivője hamisnak, török propagandának nevezte a hírt. 

Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti szárazföldi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg. Hétfőn reggel felborult egy illegális bevándorlókat szállító csónak Leszbosz partjainál, 47 embert sikerült kimenteni a vízből, de egy gyerek meghalt.

A török elnök hétfőn, civil szervezetek képviselői előtt közölte: a Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből. Beszédében Erdoğan úgy fogalmazott:

hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat. Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be. Mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból.

Erdoğan a török–görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte: „a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek és csak nőnek tovább”, írja az MTI. Athén a határmegnyitás után felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és azóta gyorsított eljárásban fejenként három és fél év letöltendő börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértő illegális bevándorlót, akiket pénteken és szombaton vettek őrizetbe. Ez volt az első alkalom, hogy illegális bevándorlókat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

A görög hatóságok közben sms-üzenetben figyelmeztetik a török–görög határon összegyűlt bevándorlókat: ne próbálkozzanak a határ illegális átlépésével. Az AMNA hírügynökség úgy tudja, több ezer külföldi telefonra érkezett értesítés a térségben. A francia államfő vasárnap éjjel egy Twitter-üzenetben azt írta: Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelmében. 

A múlt héten 808 illegális bevándorlót tartóztattak fel

Magyarországon nagy számban intézkedtek a hatóságok a hétvégén. Pénteken 119, szombaton 112, vasárnap 152 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások. A román és horvát határszakaszon 26 illegális bevándorlót fogtak el, embercsempészés miatt négy gyanúsított ellen indult eljárás.

Az elmúlt héten az ország területén összesen 808 illegális bevándorlót tartóztattak föl, és kísértek vissza az egyenruhások. A megelőző héten – február 17-től 23-ig – ez a szám 580 volt. A román és horvát határszakaszon 77 migránst fogtak el az elmúlt héten, írja az MTI rendőrségi összesítés alapján.

Rovatok