Index Vakbarát Hírportál

Nyert, de csökkent a Likud előnye

2020. március 3., kedd 11:12

11 hónap alatt harmadszor tartottak parlamenti választásokat Izraelben, és mindháromszor Benjamin Netanjahu pártja nyert. A modern Izrael történetének legrégebb óta hivatalban lévő kormányfője által vezetett Likud és szövetségesei azonban nem szereztek többséget a 120 fős Knesszetben:

75 százalékos feldolgozottságnál mandátumainak száma 59-ről 58-ra csökkent - írta az MTI.

Kiemelkedő a 17 mandátumot szerző, arab pártokból alakult Közös Lista, amely az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség tömeges választási kedvét és az izraeli politikában számarányuknak minden eddiginél jobban megfelelő megjelenését jelzi.

Velük szemben 56 baloldali, centrista és arab képviselő áll majd, és továbbra is Avigdor Liberman nacionalista jobboldali pártja lehet a mérleg nyelve hat honatyával. Mindez a belpolitikai patthelyzet folytatódását jelentheti.

Netanjahuval szemben korrupció gyanújával emeltek vádat tavaly. A per nem egyszerűen csak az ország történelmének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökének viselt dolgairól szól. Izraelben sokan a jogállamiság próbájának tartják Netanjáhu perét – vagy legalább azt, hogy vád alá lehetett helyezni –, ugyanis míg az ellenzék úgy látja, hogy a törvények mindenkire nézve kötelező, addig a miniszterelnök és a vele szövetséges szélsőjobboldali pártok – sokszor persze csak nagy köntörfalazással megfogalmazott – központi érve szerint nem szabadna csip-csup ügyek miatt meghurcolni egy ilyen jeles államférfit. Naftáli Bennett hadügyminiszter például azt nyilatkozta a vádemelésre: „nem érdemel meg ilyen bánásmódot az az ember, aki egész életét Izrael szolgálatának szánta”, és az izmos izraeli szélsőjobboldalon amúgy is évek óta él a nem titkolt törekvés a független bíróságok és a jogállam étoszát őrző igazságszolgáltatás – helyi szóhasználattal: „a jogászok diktatúrájának” - megtörésére.

A politikai stragéia része az ellenségképzés szélesebb körben is. Egy kiszivárgott felvétel szerint Netanjahu egyik - hivatalosan csak volt - tanácsadója arról beszélt, hogy választóik mindenkit gyűlölnek és ezt az érzést kell fokozni a választási győzelemig. Az érintett nem tagadta az elmondottakat, szerinte azonban összefüggéseiből kiragadták.

(Borítókép:  Benjamin Netanjahu a Likud eredményváró rendezvényén - fotó: Ilia Yefimovich / picture alliance / Getty Images)

Rovatok