Index Vakbarát Hírportál

Egy kínos hangfelvétel kiszivárgása után távozik az ukrán miniszterelnök

2020. március 4., szerda 18:08

Az ukrán parlament szerdán nagy többséggel jóváhagyta a Volodimir Zelenszkij elnök által leváltott Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök távozását.

A határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, ellenszavazat nem volt, 49-en tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak. A határozathozatalkor 441 képviselő tartózkodott az ülésteremben.

Honcsaruk leváltását az MTI tudósítása szerint némi alkotmányjogi bizonytalanság előzte meg, ugyanis az ukrán alkotmány értelmében augusztus 29-i kinevezése után egy évig védettséget élvezett volna a törvényhozás döntésével szemben, azonban a kormányfő kedden végül maga adta be lemondását.

A miniszterelnök menesztésével együtt távozik az egész kormány, emiatt több miniszteri poszton váltás lesz.

Volodimir Zelenszkij múlt pénteken kérte a házelnököt, hogy szerdára hívja össze a parlament rendkívüli ülését. Már akkor sejteni lehetett, hogy a miniszterelnök menesztése lesz napirenden, mivel a sajtónak kiszivárogtatott információk már napokkal azelőtt Honcsaruk közelgő leváltásáról szóltak. A miniszterelnök ugyanakkor az utolsó pillanatig lebegtette lemondását.

Zelenszkij szerdán a parlament előtt mondott beszédében Honcsaruk kormányát az eddigi legjobbnak nevezte, hozzátéve, hogy ez azonban nem a mostani kabinet erénye, hanem a korábbi kormányok szégyene. Kiemelte, hogy a mostani az első olyan kabinet volt, amelyben nem volt jelen magas tisztségviselői szinten a korrupció. Megjegyezte, hogy

nem lopni önmagában nem nagy teljesítmény

Az elnök a kormányzással nem volt elégedett, amit virágnyelven a következő módon fogalmazott meg:

El kell ismernünk a hibákat, mert azon a napon, amikor belemerülünk az illúziók meleg fürdőjébe, az egész ország elsüllyed. (...) Tudni azt, hogy mit kell tenni, kevés. Dolgozni kell, cselekedni!

Honcsaruk beszédében viszont úgy vélte, a hivatalában töltött hat hónap túl rövid idő volt ahhoz, hogy megítéljék kormánya tevékenységét.

A miniszterelnök bukását egy januárban kiszivárgott hangfelvétel okozta, melyen Honcsaruk becsmérlő kijelentéseket tett a „Vova“-ként emlegetett Zelenszkijről, miközben többek között az Ukrán Nemzeti Bank alelnökével és a pénzügyminiszterrel beszélgetett. A botrány kirobbanásakor Honcsaruk felajánlotta lemondását, amit akkor az elnök még nem fogadott el.

Miután a parlament szavazott Honcsaruk menesztéséről, a képviselők áttértek az új miniszterelnök és az új kormány kinevezésének tárgyalására. Zelenszkij javasolta a parlamentnek, hogy támogassa Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettes kormányfővé történő kinevezését.

Rovatok